current views are: 18

22 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση08:31

Στα άδυτα του γυναικείου στρατού της Β. Κορέας: Βιασμοί και σταδιακή διακοπή της περιόδου από τις σκληρές συνθήκες!

‘Ηταν πολύ συχνό φαινόμενο τη δεκαετία του 1990 η ένταξη των γυναικών στο στρατό σε αυτές τις συνθήκες, όπου επίσης ”άνθιζε” η σεξουαλική βία και εκμετάλλευση.

Δημοσίευση 08:31’

‘Ηταν πολύ συχνό φαινόμενο τη δεκαετία του 1990 η ένταξη των γυναικών στο στρατό σε αυτές τις συνθήκες, όπου επίσης ”άνθιζε” η σεξουαλική βία και εκμετάλλευση.

Μπορεί ο Κιμ Γιονγκ Ουν να μοιάζει περήφανος για το στρατό του, τον τέταρτο μεγαλύτερο στον κόσμο, που αποτελείται τόσο από άνδρες, όσο και από γυναίκες, ωστόσο, φαίνεται πως το να είσαι θηλυκό σε ένα τέτοιο περιβάλλον δεν ήταν τα προηγούμενα χρόνια και ούτε είναι τόσο ονειρικό…

Αυτό εξομολογήθηκε σε συνέντευξή της στο Reuters, η επί πολλά έτη στρατιώτης στο στρατό της Βόρειας Κορέας Λι Σο Γιουν. 

Η ίδια, καταρχήν, αποκαλύπτει ότι για 10 χρόνια κοιμόνταν σε μια κουκέτα, σε ένα μικρό δωμάτιο, το οποίο μοιράζονταν με άλλες… 24 γυναίκες. Η κάθε μια είχε ένα συρτάρι, όπου φύλαγε τη στολή της και σαν…. θησαυρό δύο κάδρα με φωτογραφίες: Η μία με τον ιδρυτή της χώρας Κιμ Λι Σουνγκ και η άλλη με τον πεθαμένο κληρονόμο του Κιμ Γιονγκ Ιλ. Το δε στρώμα στο οποίο κοιμόταν ήταν φτιαγμένο από… ρύζι, το οποίο μόλις ίδρωναν… μύριζε άσχημα. 

«Όλο το σώμα μας ανέδιδε βρωμιά από κάθε πόρο του, την στιγμή μάλιστα που είχαμε και ελάχιστη πρόσβαση σε υπηρεσίες καθαριότητας, αλλά και σε ζεστό νερό. Μάλιστα, θυμάμαι ότι το νερό, με το οποίο κάναμε μπάνιο, έβγαινε απευθείας από έναν σωλήνα, ο οποίος συχνά επίσης έβγαζε… φίδια και βατράχια» υπογραμμίζει η ίδια. 

‘Ηταν πολύ συχνό φαινόμενο τη δεκαετία του 1990 η ένταξη των γυναικών στο στρατό σε αυτές τις συνθήκες, όπου επίσης ‘‘άνθιζε” η σεξουαλική βία και εκμετάλλευση. 

Εξάλλου, η εκπαίδευση που έκαναν ήταν τόσο σκληρή και το φαγητό, το οποίο τους παρέχονταν τόσο λίγο και κακής ποιότητας, που σύντομα στα σώματα των γυναικών άρχισαν να φαίνονται οι συνέπειες:

«Μετά από έξι μήνες θητείας, οι περισσότερες κοπέλες δεν είχαμε πια περίοδο, εξαιτίας της άσχημης διατροφής και του στρεσογόνου περιβάλλοντος. Ωστόσο, υπήρχε ένα παράδοξο σε αυτό γιατί στις περισσότερες… άρεσε αυτή η κατάσταση, αφού έλεγαν ότι ότι αυτά που περνούσαν ήταν τόσο σκληρά και το να είχαν και περίοδο κάθε μήνα θα έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα!».

Οι αποκαλύψεις της Λι Σο Γιουν για αυτή, στην ουσία, άρνηση της πρόθεσης μητρότητας δεν έχουν τέλος: «Στο στρατό δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για το γεγονός ότι οι γυναίκες έχουν κάθε μήνα, πολύ φυσιολογικά, περίοδο, γιαυτό πολλές φορές έπρεπε να… ξαναβάζουμε τις λιγοστές, ήδη χρησιμοποιημένες σερβιέτες» αναφέρει, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι πολλές κοπέλες είχαν να αδιαθετήσουν ακόμα και… δύο χρόνια. 

Σεξουαλική παρενόχληση σε καθημερινή βάση αλλά… κλειστά στόματα για τους βιαστές

Συχνότατο, επίσης, φαινόμενο στο γυναικείο στρατό της Βόρειας Κορέας ήταν και οι βιασμοί. 

«Κάθε μέρα σημειώνονταν τέτοια περιστατικά. Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες που υπηρέτησαν στο στρατό εκείνα τα χρόνια αρνούνται ότι κάτι τέτοιο συνέβη σε εκείνες. Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι ο επιτηρητής του κάθε τάγματος, που φυσικά ήταν άνδρας, μπορούσε να μπει στο δωμάτιο των κοριτσιών, ακόμα και μετά τα μεσάνυχτα και να αρχίζει να βιάζει όποια κοπέλα ήθελε. Και αυτό μπορούσε να κρατήσει ώρες ολόκληρες». 

Όσο και αν φαίνεται… περίεργο, αν λάβουμε υπόψη τις συνθήκες στις οποίες υπηρετούσαν οι γυναίκες, ο στρατός της Βόρειας Κορέας λάμβανε και λαμβάνει πολύ σοβαρά τις καταγγελίες για σεξουαλική παρενόχληση και κακοποίηση, επιβάλλοντας ακόμα και επτά χρόνια φυλάκιση στους δράστες.  

«Το θέμα είναι όμως ποιες και πόσες γυναίκες είναι διατεθειμένες και έχουν την τόλμη να αποκαλύψουν ότι έχουν βιώσει κάτι τέτοιο. Και αυτές είναι ελάχιστες» καταλήγει η Σο Γιουν… 

 


σχετικα αρθρα