current views are: 4

22 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση13:52

To FDP δεν λέει «nein» στην επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την Τζαμάικα

Η γενική γραμματέας του κόμματος Νίκολα Μπέερ, ανέφερε ότι «Εάν είναι πραγματικά δυνατόν να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη δημοκρατία τα επόμενα χρόνια, τότε θα είμαστε οι τελευταίοι που θα αρνηθούμε να συνομιλήσουμε» ενώ συμπλήρωσε ότι «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει».

Δημοσίευση 13:52’

Η γενική γραμματέας του κόμματος Νίκολα Μπέερ, ανέφερε ότι «Εάν είναι πραγματικά δυνατόν να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη δημοκρατία τα επόμενα χρόνια, τότε θα είμαστε οι τελευταίοι που θα αρνηθούμε να συνομιλήσουμε» ενώ συμπλήρωσε ότι «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει».

 Ανοιχτό στο ενδεχόμενο νέου γύρου διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό της «Τζαμάικα» εμφανίζεται το κεντρώο – κεντροδεξιό Ελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (FDP), μετά το «ναυάγιο» της Δευτέρας υπό την αίρεση τα άλλα δυο κόμματα δηλαδή συντηρητικοί και Πράσινοι να υποβάλουν ένα νέο πακέτο  προτάσεων.

Μιλώντας στο γερμανικό κανάλι ntv η γενική γραμματέας του κόμματος Νίκολα Μπέερ, ανέφερε ότι «Εάν είναι πραγματικά δυνατόν να οικοδομήσουμε μια σύγχρονη δημοκρατία τα επόμενα χρόνια, τότε θα είμαστε οι τελευταίοι που θα αρνηθούμε να συνομιλήσουμε» ενώ συμπλήρωσε ότι «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι κάτι τέτοιο θα λειτουργήσει».

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Γερμανία έχει προβληματίσει ιδιαίτερα τους πολίτες με την πλειοψηφία να δείχνει θετική στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών σε περίπτωση αδιεξόδου ως προς τον σχηματισμό κυβέρνησης, εν αντιθέσει με τον πρόεδρο της μπούντεσταγκ, Βόλφγκαν Σόιμπλε ο οποίος  απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό τονίζοντας ότι τα κόμματα πρέπει να λάβουν τις ευθύνες τους.

Διαπραγματεύεται η Μέρκελ με τους Πρασίνους;

Η Bild ωστόσο σε δημοσίευμά της με τίτλο «Κυβέρνηση μειοψηφίας- Διαπραγματεύεται ήδη η Μέρκελ με τους Πρασίνους;», έρχεται να αναδείξει ότι παρά την εικόνα κατάρρευσης που παρουσιάζουν οι διαπραγματεύσεις των τριών κομμάτων, η Καγκελάριος  φέρεται να συνομιλεί τακτικά με τους επικεφαλής του κόμματος των Πρασίνων Cem Özdemir και Katrin Göring- Eckardt, ακόμη και μετά τον τερματισμό των διερευνητικών συνομιλιών για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού Jamaika. Ο λόγος: Πιθανόν ο σχηματισμός μιας μαυρο- πράσινης κυβέρνησης μειοψηφίας να μην έχει- παρασκηνιακά- “φύγει απ’ το τραπέζι των συζητήσεων”. Ακόμη δεν υπάρχει κάτι επίσημο, λέγεται από κύκλους των Πρασίνων. Το FDP είναι τουλάχιστον ανοιχτό για τη στήριξη μιας κυβέρνησης μειοψηφίας: “Εάν υπάρχουν καλές πρωτοβουλίες, τότε είμαστε διατεθειμένοι να συνδράμουμε”, είχε δηλώσει στην Bild ήδη απ’ τη Δευτέρα ο πολιτικός του FDP Marco Buschmann.

“Πόσο ανεξάρτητος είναι όμως ο Steinmeier ως πρόεδρος;”, διερωτάται η εφημερίδα. Πολύ, απαντά. Αύριο ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Steinmeier υποδέχεται τον επικεφαλής του SPD Μάρτιν Σούλτς προκειμένου να διαβουλευτεί μαζί του για την κρίσιμη πολιτική κατάσταση. Και για την άρνηση του SPD να δεχτεί τη συγκρότηση ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού. Ο Σόιμπλε  δεν χρειάζεται να ελπίζει σε “συντροφικό πλεονέκτημα”- παρά το γεγονός ότι οι δυο τους μιλούν στον ενικό εδώ και πολλά χρόνια-, καθότι ο Steinmeier βλέπει με ιδιαιτέρως μεγάλη επιφυλακτικότητα την προοπτική διεξαγωγής νέων εκλογών και θεωρεί ως “μικρότερο κακό” έναν μεγάλο κυβερνητικό συνασπισμό (CDU/ CSU και SPD).

Την ίδια στιγμή, σημειώνει η εφημερίδα, ακόμη και χωρίς νέα κυβέρνηση, “τρέχουν” τα έξοδα του κοινοβουλίου, με τον αριθμό ρεκόρ των 709 βουλευτών, που ξεπερνούν τα 900 εκατ. ευρώ το έτος. Όμως εξίσου ακριβές θα ήταν και τυχόν νέες εκλογές. Οι τελευταίες κόστισαν 92 εκατ. ευρώ και ήταν οι ακριβότερες όλων των εποχών.

Θα μπορούσε ο Schäuble να ξαναγίνει υπουργός Οικονομικών; Κατ’ αρχάς όχι. Και κατά πάσα πιθανότητα ούτε κι αργότερα. Χρέη υπουργού Οικονομικών εκτελεί στην παρούσα φάση ο διευθυντής της Καγκελαρίας Peter Altmaier.

Επιθυμούν οι Γερμανοί τη διεξαγωγή νέων εκλογών; Και ναι και όχι. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας INSA για λογαριασμό της Bild ένας στους δύο ερωτηθέντες Γερμανούς πολίτες επιθυμεί να γίνουν νέες εκλογές, ενώ ποσοστό 20% τάσσεται υπέρ του σεναρίου της κυβέρνησης μειοψηφίας. Υπέρ ενός μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού τάσσεται το 18,3%. Εάν γίνονταν εκλογές, το 27,6% των ερωτηθέντων θα ήθελε κυβερνητικό συνασπισμό Ένωσης και FDP. Ακολουθεί στις προτιμήσεις των Γερμανών πολιτών ένας συνασπισμός SPD- Αριστεράς- Πρασίνων (22,2%), Ένωσης- FPD (15,7%) και Jamaika με μόλις 2,9%.

Μπορεί να συνεχιστεί κι άλλο η παρούσα κατάσταση; Θεωρητικά ναι. Εφόσον ο πρόεδρος Steinmeier προτείνει υπηρεσιακό καγκελάριο, γι’ αυτή τη μεταβατική ρύθμιση, δεν υπάρχει χρονικός περιορισμός. Εξ ου και το επιτελείο της καγκελαρίου Merkel επιδιώκει να επικρατήσει και πάλι ηρεμία και να συνεχιστεί η διακυβέρνηση με τους υπηρεσιακούς υπουργούς του SPD. Το μειονέκτημα είναι το εξής: όσο δεν έχει ψηφιστεί νέος προϋπολογισμός, δεν γίνεται να ξεκινήσει κανένα νέο σχέδιο. Όμως και οι υπουργοί του SPD έχουν λογικά συμφέρον να θέσουν σε ισχύ από κοινού με την Ένωση έναν νέο προϋπολογισμό για το 2018.

Πάντως  όπως εξηγεί στο Newpost ο οικονομολόγος Δημήτρης Τσαγκάρης, «με δεδομένο ότι το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν η σοβαρή εμφάνιση του φιλελεύθερου FDP και του ακροδεξιού AFD, εκφράζονται δύο τάσεις: το πρώτο θεωρεί ότι η Ελλάδα κακώς δανείστηκε με γερμανική πιστωτική κάρτα κι αυτό πρέπει να τελειώσει. Το δεύτερο έχει τις ίδιες απόψεις στα οικονομικά και επιπλέον είναι κάθετο στα μεταναστευτικά, θεωρώντας ότι πρέπει να είναι κλειστά τα σύνορα. Η ύπαρξη 25% Γερμανών που έδωσαν ψήφο σε αυτούς τους δύο, είναι μια άποψη με αυξητική τάση. Αν γίνουν πάλι εκλογές, το 1/4 των Γερμανών που θεωρεί ότι στην Ευρωζώνη πρέπει να εφαρμοστούν εθνικές πολιτικές, θα εμφανιστεί πολύ αυξημένο».


σχετικα αρθρα