ΔΙΕΘΝΗ

Επιβεβαιώθηκε η έκρηξη στο σημείο που εξαφανίστηκε το υποβρύχιο της Αργεντινής

Δημοσίευση 23 Νοεμβρίου 2017, 16:41 / Ανανεώθηκε 23 Νοεμβρίου 2017, 20:21
Επιβεβαιώθηκε η έκρηξη στο σημείο που εξαφανίστηκε το υποβρύχιο της Αργεντινής
Facebook Twitter Whatsapp

Ο εκπρόσωπος του Ναυτικού έκανε λόγο για ένα «ασυνήθιστο, μεμονωμένο, σύντομο, σφοδρό και μη πυρηνικό επεισόδιο»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Έκρηξη καταγράφηκε στο σημείο οπού πριν από μια εβδομάδα εξαφανίστηκαν τα ίχνη του υποβρυχίου San Juan στο οποίο επέβαινε 44μελη πλήρωμα, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει νωρίτερα το πρωί της Πέμπτης που ήθελαν τον τελευταίο ήχο που ακούστηκε από το πλεούμενο να είναι αυτός μια μεγάλης έκρηξης.

Ο εκπρόσωπος του Ναυτικού έκανε λόγο για ένα «ασυνήθιστο, μεμονωμένο, σύντομο, σφοδρό και μη πυρηνικό επεισόδιο». Από την πλευρά της, η Οργάνωση της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO), ο διεθνής οργανισμός που διαχειρίζεται ένα παγκόσμιο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ώστε να μπορεί να ελέγχει το ενδεχόμενο διεξαγωγής μυστικών πυρηνικών δοκιμών, ανίχνευσε ένα «ασυνήθιστο σήμα» την περασμένη εβδομάδα κοντά στην θαλάσσια περιοχή όπου το υποβρύχιο του Π.Ν της Αργεντινής χάθηκε, όπως έγινε γνωστό σήμερα.

Το ARA San Juan εξαφανίστηκε την περασμένη Τετάρτη και έκτοτε πάνω από δέκα χώρες, συμπεριλαμβανομένων έχουν στείλει αεροπλάνα και σωστικά σκάφη για να βοηθήσουν στην έρευνα. Παρότι μέσα στην εβδομάδα υπήρξαν πληροφορίες που μιλούσαν για εντοπισμό του χαμένου υποβρυχίου, τελικά διαψεύστηκαν, ενώ ταυτόχρονα μειώνονται οι ελπίδες για τους επιβαίνοντες.

Την ίδια στιγμή, η υπόθεση έχει προκαλέσει μεγάλη διαμάχη στην κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, ο Πρόεδρος της Αργεντινής έχει εγκαλέσει τον υπουργό Άμυνας, ο οποίος φέρεται να ενημερώθηκε για το περιστατικό από τις... εφημερίδες. 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Αργεντινής βοήθεια έχουν προσφέρει ήδη η Γερμανία, η Βραζιλία, ο Καναδάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Ισπανία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Νορβηγία, το Περού, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ουρουγουάη.

Σε απόγνωση οι συγγενείς του πληρώματος

Τραγικές φιγούρες αποτελούν οι οικογένειες του πληρώματος που επέβαινε στο υποβρύχιο και για των οποίων την κατάσταση δεν υπάρχει κανενά νεότερο. Στη ναυτική βάση της Μαρ ντελ Πλάτα, οι συγγενείς των 44 ναυτικών, σε κατάσταση απόγνωσης, ξεσπούσαν σε λυγμούς κατά τη διάρκεια των επίσημων ανακοινώσεων που ανέφεραν το σενάριο μιας έκρηξης.

«Δεν μας είπαν ότι είναι νεκροί όμως ότι βρίσκονται σε βάθος 3.000 μέτρων» είπε η Ιτάτι Λεγκουιζαμόν, η σύζυγος ενός μέλους του πληρώματος.