Οι Σοσιαλιστές, το κυβερνών κόμμα στην, Ισπανία μείωσε το προβάδισμα της αντιπολίτευσης στις δημοσκοπήσεις κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες μετά την ανάδειξη του υποψηφίου τους για τις βουλευτικές εκλογές του 2012, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε σήμερα. Το κρατικό Κέντρο Κοινωνιολογικών Σπουδών (CIS), δήλωσε ότι το Λαϊκό Κόμμα (PP) της αντιπολίτευσης θα έπαιρνε το 43,1% των ψήφων σε σχέση με το 36% που θα συγκέντρωνε το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) υπό την ηγεσία του πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργού και υπουργού Εσωτερικών Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα.

Το CIS έδινε στο PP προβάδισμα δέκα μονάδων έναντι των Σοσιαλιστών στην προηγούμενη δημοσκόπησή του, τον Απρίλιο, η οποία πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά την ανακοίνωση του ολοένα και λιγότερο δημοφιλούς πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα για τρίτη θητεία.

Η δημοτικότητα του Θαπατέρο έχει πληγεί από το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη και την θαμπή ανάκαμψη από την τεράστια χρηματοπιστωτική κρίση.

Τα ποσοστά της δημοτικότητας έχουν βυθιστεί τόσο πολύ για τον πρωθυπουργό προς το τέλος της δεύτερης θητείας του, που οι αναλυτές πιθανολογούν ότι θα μπορούσε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές, οι οποίες αρχικά έχουν προγραμματιστεί για το Μάρτιο του 2012.