«Η λύση του Κυπριακού θα είναι η πιο σημαντική μεταρρύθμιση και θα ενισχύσει γεωστρατηγικά το ρόλο της» δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης προσκεκλημένος, ως κεντρικός ομιλητής, σε εκδήλωση με θέμα «Η Κύπρος μετά την κρίση», του ανεξάρτητου-μη κερδοσκοπικού-ερευνητικού οργανισμού διαΝΕΟσις.

Ο Κύπριος πρόεδρος αναφερόμενος στο «ναυάγιο» των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, έθιξε την αδιαλλαξία της θέσης της Τουρκίας επί του ζητήματος η οποία σύμφωνα με τον κ. Αναστασιάδη οδήγησε σε κατάρρευση των διαβουλέυσεων.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι ο ίδιος είναι έτοιμος να επανέλθει σε διαπραγματεύσεις και το έχει διαμηνύσει αλλά χρειάζεται, όπως είπε, «να συνειδητοποιήσει η Τουρκία ότι δεν μπορεί να είναι σε ομηρία ένα ανεξάρτητο κράτος. Θέλουμε η μοίρα της Κύπρου να ορίζεται και να δημιουργείται από τους Κυπρίους και τους τουρκοκυπρίους». Τέλος χαιρέτισε, στο λόγο του, και τα θετικά αποτελέσματα που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία.

Η επόχή μετά το μνημόνιο

Σε ότι αφορά την οικονομική πορεία της Κύπρου μετά το μνημόνιο, ο κ. Αναστασιάδης την περιέγραψε λέγοντας χαρακτηριστικά: «το Μάιο του 2011 η Κύπρος βρέθηκε εκτός αγορών έχοντας υποστεί 22 υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας από διεθνείς οίκους. Τα διαθέσιμα που είχε το κράτος αρκούσαν μόνο για 30 ημέρες, επιχειρήσεις έκλειναν, στην αγορά επικρατούσε οικονομική ανασφάλεια και η ανεργία εκτοξεύτηκε από το 3% προ κρίσης στο 16% αμέσως μετά. Με αυτά τα δεδομένα η νέα κυβέρνηση καλείτο να διαχειριστεί μία μεγάλη κρίση και να αποφασίσει να πάρει αποφάσεις ή που θα την έκαναν ωφέλιμη ή αρεστή. Κατά τη διάρκεια της κρίσης» συνέχισε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας «πολλοί θεωρούσαν ότι η Κύπρος είναι καταδικασμένη να ζει σε μεγάλη ύφεση ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που έλεγαν ότι πρέπει να φύγει από το ευρώ».

  «Προχωρήσαμε στη διόρθωση των δημόσιων οικονομικών, κάναμε μεταρρυθμίσεις σταθεροποιήσαμε το τραπεζικό σύστημα, προσελκύσαμε επενδύσεις, δώσαμε φορολογικά κίνητρα, εξορθολογήσαμε την κοινωνική πρόνοια και έτσι καταφέραμε να βγούμε από το μνημόνιο γρηγορότερα από ότι πολλοί προέβλεπαν» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας, ωστόσο, ότι με τις κινήσεις αυτές η Κύπρος απέφυγε ένα δεύτερο ή τρίτο μνημόνιο κάτι που πολλοί προεξοφλούσαν.

Ο Νίκος Ανασταστιάδης υπογράμμισε ότι η Κύπρος κατάφερε, την άνοιξη του 2015 να ξαναβγεί στις αγορές, να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια και να αναβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα.

«Η οικονομία για τρίτη συνεχή χρονιά βαδίζει σε σταθερή πορεία οικονομικής ανάπτυξης» τόνισε και συνέχισε λέγοντας ότι για να επιτευχθούν τα παραπάνω η Κύπρος έκανε μεταρρυθμίσεις ώστε να καταστεί το κράτος πιο φιλικό στους πολίτες, εκσυγχρόνισε τις δημόσιες υπηρεσίες της ενώ ανήγγειλε ότι μέχρι το τέλος του χρόνου αναμένονται να ψηφιστούν νομοσχέδια που θα ολοκληρώνουν τον εκσυγχρονισμό του κράτους.

Πέραν αυτών ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφέρθηκε με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα και τον τουρισμό καθώς και στη δραστική αντιμετώπιση της διαφθοράς λέγοντας με νόημα ότι διερευνώνται τόσες υποθέσεις διαφθοράς όσες δεν είχαν διερευνηθεί όλα τα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μιλώντας για επενδύσεις, ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στον ιδιωτικό τομέα που αποτέλεσε το μοχλό επιτυχίας της εξόδου από την κρίση και απαρίθμησε τις κινήσεις που έγιναν ώστε να αναπτυχθεί αυτός ο τομέας. Ανέφερε χαρακτηριστικά την προώθηση των φορολογικών κινήτρων, την κατάργηση φόρων όπως ο αντίστοιχος ΕΝΦΙΑ, τις φορολογικές εκπτώσεις σε νέες επενδύσεις και τα κίνητρα σε ξένους επενδυτές ενώ συγκεκριμενοποίησε λέγοντας ότι η Κύπρος επενδύει στην γνώση, την καινοτομία και τις υποδομές και την κοινωνική πολιτική θεσπίζοντας ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Από την ομιλία του δεν έλειπε και εκτενής αναφορά στην γεωστρατηγική θέση της Κύπρου, την επίλυση του Κυπριακού και την εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου.

«Αναβαθμίσαμε τη σχέση μας με τα γειτονικά κράτη, δημιουργήσαμε ασπίδες προστασίας της Κύπρου εντός της ΕΕ, ενισχύσαμε το κύρος της χώρας και προχωρήσαμε στην αξιοποίηση του ενεργειακού πλούτου της χώρας» ανέφερε.

Ο πρόεδρος της διαΝΕΟσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος ανοίγοντας την εκδήλωση ανέφερε ότι «όσες και αν είναι οι απειλές άλλες τόσες είναι και οι ευκαιρίες» και δήλωσε «αισιόδοξος για το μέλλον».

Στην εκδήλωση παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Σταύρος Θεοδωράκης, η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο Γρηγόρης Ψαριανός, ο Νότης Μηταράκης, ο Γιάννης Μανιάτης, η Κατερίνα Παπακώστα και ο Χάρης Θεοχάρης.