Οι Παλαιστίνιοι θα παρουσιάσουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αίτημά τους για την ένταξη παλαιστινιακού κράτους στον Οργανισμό, ανακοίνωσε σήμερα ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς στη συνεδρίαση του κεντρικού συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) στη Ραμάλα. "Θα πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας μέσω μίας αίτησης προς τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για να κερδίζουμε την ένταξή μας στον ΟΗΕ και την αναγνώριση της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967", δήλωσε στην έναρξη της συνεδρίασης του PLO.

"Πρέπει να πάμε στον ΟΗΕ ενωμένοι χωρίς να κάνουμε το παραμικρό λάθος", εκτίμησε ο παλαιστίνιος πρόεδρος υπενθυμίζοντας ότι μία συνάντηση με τους ειδικούς του Αραβικού Συνδέσμου για τη σύνταξη της αίτησης προς τον ΟΗΕ είναι προγραμματισμένη για τις 4 Αυγούστου στη Ντόχα.

"Δεν επιθυμούμε την αντιπαράθεση με τους Αμερικάνους", υπογράμμισε ο Αμπάς, αναφερόμενος στην πρόθεση των ΗΠΑ να ασκήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας. "Ο ΟΗΕ δεν είναι εναλλακτική λύση στις διαπραγματεύσεις" με το Ισραήλ, πρόσθεσε.

Εξάλλου ο Αμπάς προέτρεψε τους Παλαιστίνιους να ενισχύσουν τις ειρηνικές διαμαρτυρίες εναντίον του Ισραήλ καλώντας τους σε "λαϊκή αντίσταση" εμπνευσμένη από την Αραβική Άνοιξη, με στόχο να υποστηρίξουν τις διπλωματικές προσπάθειες για την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

Εν τω μεταξύ οι δημοτικές εκλογές, που είναι προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο και είναι η πρώτες εκλογές που διεξάγονται στα παλαιστινιακά εδάφη από το 2006, θα πραγματοποιηθούν μόνο στη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με την ανακοίνωση ενός αξιωματούχου της εκλογικής επιτροπής.

"Η κεντρική εκλογική επιτροπή ενημερώθηκε σήμερα από την κυβέρνηση για την απόφασή της να οργανώσει δημοτικές εκλογές μόνο στη Δυτική Όχθη", διευκρίνισε ο αξιωματούχος της επιτροπής που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, προσθέτοντας ότι η Χαμάς εμποδίζει τις εκλογικές προετοιμασίες στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει.

"Μέχρι στιγμής η Χαμάς εμποδίζει την εκλογική επιτροπή να εκπληρώσει την αποστολή της στη Γάζα. Το προσωπικό μας δεν μπορεί να εργαστεί διότι τα γραφεία μας είναι κλειστά και έχουν κατάσχει τα οχήματά μας", επεσήμανε.

Τον Μάιο η παλαιστινιακή κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την αναβολή των δημοτικών εκλογών, που αρχικά ήταν προγραμματισμένες για τον Ιούλιο, για τις 22 Οκτωβρίου προκειμένου να διεξαχθούν ταυτόχρονα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας.