Ο επικεφαλής της ομάδας επέμβασης που συνέλαβε τον δράστη της διπλής επίθεσης της Παρασκευής στη Νορβηγία δήλωσε "υπερήφανος" για την εργασία των ανδρών του, παρά τις επικρίσεις που δέχεται η αστυνομία ότι καθυστέρησε να επέμβει για να αποτρέψει το μακελειό στο νησί Οτόγια. "Ήταν ιδιαίτερα συνετοί και απέδειξαν το κουράγιο τους", δήλωσε ο Χάαβαρντ Γκάασμπακ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, δράστης της διπλής επίθεσης στο κέντρο του Όσλο και το νησί Οτόγια, συνελήφθη μία ώρα αφού η αστυνομία έλαβε την πρώτη ενημέρωση που αναφερόταν στο επεισόδιο με τους πυροβολισμούς στο Οτόγια.

Στη συνέντευξη Τύπου ο Γκάασμπακ ανέφερε πώς έφτασε στο νησί μαζί με εννέα άνδρες και συνέλαβε τον δράστη. Η επιχείρηση της αστυνομίας καθυστέρησε καθώς το σκάφος της αστυνομίας έπαθε βλάβη, με αποτέλεσμα η ομάδα να αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει δύο σκάφη πολιτών, εξήγησε ο Γκάασμπακ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το συμβάν καθυστέρησε την αστυνομία περίπου 10 λεπτά.

Ο Μπράιβικ παραδόθηκε χωρίς να προβάλει αντίσταση σχεδόν αμέσως μόλις η αστυνομία έφτασε στο νησί Οτόγια, πρόσθεσε ο επικεφαλής της ομάδας.

Nέες θέσεις εργασίας στην Αστυνομία

Εν τω μεταξύ η αστυνομία του Όσλο και αυτή της περιφέρειας όπου ανήκει το νησί Οτόγια θα λάβει 20 εκατομμύρια κορώνες (2,6 εκατομμύρια ευρώ) για τη δημιουργία 100 νέων θέσεων εργασίας, όπως ανακοίνωσε το κυριότερο συνδικάτο των αστυνομικών.

"Το υπουργείο Δικαιοσύνης δέχθηκε να αποδεσμεύσει 20 εκατομμύρια κορώνες για να δημιουργήσουμε 100 νέες θέσεις εργασίας" που θα δοθούν "σε απόφοιτους της σχολής της αστυνομίας που μέχρι τώρα δεν έχουν βρει δουλειά", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γκρι Γιόρουν Χόλμεν, εκπρόσωπος του συνδικάτου των αστυνομικών.

"Αυτοί οι νέοι πόροι είναι πραγματικά απαραίτητοι. Οι αστυνομικοί του Όσλο και της περιοχής Νόρντε Μπούσκερουν (στην οποία ανήκει το νησί Οτόγια) είναι πολύ κουρασμένοι", πρόσθεσε.

Πολλοί αστυνομικοί αναγκάστηκαν να διακόψουν την άδειά τους και να εργαστούν σχεδόν 24 ώρες το 24ωρο μετά τη διπλή επίθεση, επεσήμανε η Χόλμεν.

Ανεξάρτητη επιτροπή έρευνας για την επίθεση

Η Νορβηγία θα δημιουργήσει μία ανεξάρτητη επιτροπή για να αντλήσει διδάγματα από τη διπλή επίθεση της Παρασκευής, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο νορβηγός πρωθυπουργός Γενς Στόλτενμπεργκ μετά τις επικρίσεις που δέχθηκε η αστυνομία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το μακελειό.

Στόχος αυτής της επιτροπής θα είναι κυρίως να "εντοπίσουμε τι λειτούργησε και τι λειτούργησε λιγότερο καλά", πρόσθεσε. "Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε όλες τις πλευρές αυτών των επιθέσεων για να αντλήσουμε διδάγματα από τα όσα συνέβησαν", επεσήμανε ο Στόλτενμπεργκ, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται για "επιτροπή έρευνας".

Ένταση στη σουηδική Δεξιά

Εξάλλου ο αρχηγός των Σουηδών Δημοκρατών (SP), της άκρας δεξιάς, Τζίμι Άακεσον, ο οποίος έχει καταδικάσει τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία, πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις ενός άλλου μέλους του κόμματός του που επεσήμανε ότι για το μακελειό ευθύνεται η πολυπολιτισμικότητα. "Δεν συμφωνώ καθόλου με αυτή την ανάλυση", δήλωσε ο Άακεσον σχολιάζοντας τη δήλωση ενός βουλευτή του κόμματός του ο οποίος είχε επισημάνει ότι "το μακελειό (στη Νορβηγία) είναι αποτέλεσμα της πολυπολιτισμικότητας".

"Ορίστε πού οδηγεί η πολυπολιτισμικότητα, δημιουργεί συγκρούσεις μεταξύ των ανθρώπων, οδηγεί στο μίσος, στη βία, κάνει την κοινωνία γενικά πιο βίαιη", είχε γράψει στο ιστολόγιό του στις αρχές της εβδομάδας ο Έρικ Χέλσμπορν, 27 ετών, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης.

"Αν δεν υπήρχε εξισλαμισμός ή μαζική μετανάστευση, δεν θα υπήρχε ο καταλύτης που ώθησε (τον δράστη Άντερς) Μπέρινγκ Μπράιβικ να κάνει αυτό που έκανε", πρόσθεσε ο Χέλσμπορν στο κείμενό του που πλέον έχει κατέβει από το ιστολόγιό του. Ο Άακεσον σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις επεσήμανε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Svenska Dagbladet ότι "δεν είναι λογικό να ρίχνει κανείς στην κοινωνία τις ευθύνες για τις πράξεις ενός ατόμου".

"Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε (τις επιθέσεις) για πολιτικούς σκοπούς, είτε πρόκειται για τους Σουηδούς Δημοκράτες, για τους σοσιαλδημοκράτες, για τους μετριοπαθείς ή για οποιονδήποτε άλλο (...) πιστεύω ότι είναι μεγάλο λάθος", υπογράμμισε. Ο Άακεσον, 32 ετών, είχε καταδικάσει το Σάββατο τη διπλή επίθεση στη Νορβηγία.