current views are: 6

24 Νοεμβρίου 2017
Δημοσίευση15:53

Πρόεδρος Αργεντινής: «Το υποβρύχιο θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες» – Συγκλονίζουν οι συγγενείς του πληρώματος

Το υποβρύχιο σταμάτησε να εκπέμπει σήμα πριν από εννέα ημέρες, ενώ το οξυγόνο μπορούσε να συντηρήσει το πλήρωμα έως και 7 ημέρες.

Δημοσίευση 15:53’

Το υποβρύχιο σταμάτησε να εκπέμπει σήμα πριν από εννέα ημέρες, ενώ το οξυγόνο μπορούσε να συντηρήσει το πλήρωμα έως και 7 ημέρες.

Εξανεμίστηκαν οι ελπίδες να βρεθεί ζωντανό το 44μελές πλήρωμα του υποβρυχίου Σαν Χουάν της Αργεντινής, το σήμα του οποίου χάθηκε πριν από εννεά ημέρες, αφού το οξυγόνο επαρκούσε μόλις για επτά ημέρες. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, στο υποβρύχιο σημειώθηκε κάποια έκρηξη, ενώ από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι δήλωσε ότι το το χαμένο υποβρύχιο θα βρεθεί εντός των επόμενων ημερών.

Οι συγγενείς των μελών του πληρώματος που περίμεναν να μάθουν νέα για τους δικούς τους ανθρώπους στη ναυτική βάση της πόλης Μαρ δελ Πλάτα άρχισαν να επιστρέφουν στα σπίτια τους. Το Πολεμικό Ναυτικό της Αργεντινής πάντως δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τις έρευνες.

«Αυτή τη στιγμή, η αλήθεια είναι ότι δεν έχω καμία ελπίδα ότι θα επιστρέψουν» είπε η Μαρία Βιγιαρεάλ, η μητέρα ενός ναυτικού, μιλώντας σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι σήμερα το πρωί. 

Ορισμένοι συγγενείς κατηγορούν το Πολεμικό Ναυτικό ότι εξέθεσε σε αχρείαστο κίνδυνο τους ναυτικούς επειδή τους έστειλε σε αποστολή με ένα υποβρύχιο ηλικίας άνω των 30 ετών για το οποίο εκφράζονται υπόνοιες ότι δεν είχε συντηρηθεί όπως έπρεπε. Οι ένοπλες δυνάμεις διαψεύδουν αυτήν την κατηγορία.

«Σκότωσαν τον αδελφό μου», φώναζε ένας άνδρας προς τους δημοσιογράφους ενώ αποχωρούσε από τη βάση με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Ο οδηγός του οχήματος, ένας άνδρας μεγαλύτερης ηλικίας, έκλαιγε.

«Δεν μας είπαν ότι είναι νεκροί, όμως αυτό είναι το λογικό συμπέρασμα» δήλωσε από την πλευρά της η Ιτάτι Λεγκισαμόν, η σύζυγος ενός από τους αγνοούμενους ναυτικούς.

Την Πέμπτη έγινε γνωστό ότι ένα «ασυνήθιστο σήμα» που ελήφθη την 15η Νοεμβρίου από την περιοχή όπου βρισκόταν το υποβρύχιο θα μπορούσε να συνάδει με μια έκρηξη. Το σήμα αυτό ανιχνεύτηκε από την Οργάνωση της Συνθήκης για την πλήρη απαγόρευση των πυρηνικών δοκιμών (CTBTO) που διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο σταθμών παρακολούθησης για να ελέγχει αν διεξάγονται μυστικές πυρηνικές δοκιμές.

Πρόεδρος Αργεντινής: «Το υποβρύχιο θα βρεθεί τις επόμενες ημέρες»

Ο πρόεδρος της Αργεντινής Μαουρίσιο Μάκρι δήλωσε σήμερα ότι το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας και οι ξένες δυνάμεις, που συνδράμουν, θα συνεχίσουν τις έρευνες για το υποβρύχιο, ενώ τόνισε ότι ο ίδιος αναμένει πως το υποβρύχιο θα βρεθεί εντός των επόμενων ημερών.

Ο επικεφαλής του κράτους της Αργεντινής υπογράμμισε πως αξιώνει να διεξαχθεί μια «σοβαρή και εις βάθος» έρευνα προκειμένου να «μαθευτεί η αλήθεια» για το υποβρύχιο San Juan, με το 44μελές πλήρωμα.

“Αυτό που συνέβη πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο μιας σοβαρής και ενδελεχούς έρευνας, που θα βοηθήσει στην εξαγωγή βέβαιων συμπερασμάτων” με στόχο να μάθουμε “πώς σε ένα υποβρύχιο που (…) ταξίδευε σε εξαιρετικές συνθήκες σημειώθηκε, σύμφωνα με τις ένδειξεις που έχουμε, μια έκρηξη” τόνισε ο Μάκρι.


σχετικα αρθρα