ΔΙΕΘΝΗ

Μέρκελ και Σουλτς βάζουν τους όρους για το νέο «Μεγάλο Συνασπισμό»

Δημοσίευση 25 Νοεμβρίου 2017, 21:01 / Ανανεώθηκε 25 Νοεμβρίου 2017, 21:21
Μέρκελ και Σουλτς βάζουν τους όρους για το νέο «Μεγάλο Συνασπισμό»
Facebook Twitter Whatsapp
Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έθεσε ήδη τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις: προσήλωση στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλαγές στον φόρο αλληλεγγύης για τα πρώην ανατολικά κρατίδια, αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τους όρους με τους οποίους θα προσέλθουν στις διαπραγματεύσεις για σχηματισμό κυβέρνησης βάζουν το CDU και το SPD στη Γερμανία ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης της Πέμπτης υπό τον πρόεδρο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έθεσε ήδη τις πρώτες κατευθυντήριες γραμμές για τις διαπραγματεύσεις: προσήλωση στους ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, αλλαγές στον φόρο αλληλεγγύης για τα πρώην ανατολικά κρατίδια, αύξηση των επιδομάτων για τα παιδιά. Την ίδια ώρα στο στρατόπεδο των Σοσιαλδημοκρατών προειδοποιούν ότι «το SPD αναλαμβάνει την ευθύνη του, αλλά δεν θα είναι φθηνό».

Μιλώντας σε κομματική συγκέντρωση στην εκλογική της περιφέρεια, το Μεκλεμβούργο-Πομερανία, η κυρία Μέρκελ χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Ομοσπονδιακού Προέδρου και σημείωσε ότι ο «μεγάλος» συνασπισμός λειτούργησε καλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά το γεγονός ότι το SPD «δεν βρίσκει ούτε έναν καλό λόγο για αυτόν», ενώ τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξαχθούν με σεβασμό. Η Καγκελάριος επανέλαβε πάντως ότι δεν πρέπει να γίνουν νέες εκλογές και τόνισε ότι η Γερμανία χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση, αλλά και μια κυβέρνηση η οποία θα προχωρήσει πραγματικά τη χώρα μπροστά.

«Τώρα χρειαζόμαστε χρόνο για πολύ δύσκολες και ανοιχτές ως προς το αποτέλεσμα συνομιλίες», δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος του SPD Ραλφ Στέγκνερ, σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου Funke. «Δεν μπορεί να υπάρξει μια συνέχεια ως έχει, δεν υπάρχει αυτοματισμός», τόνισε. Από την πλευρά της η Πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Βεστφαλίας Μαλού Ντράιερ δήλωσε στην Trierscher Volksfreund ότι κυρία Μέρκελ «δεν είναι, όπως έχουν τα πράγματα, σε θέση να βάζει προϋποθέσεις».

Την ίδια ώρα οι Πράσινοι, οι οποίοι συμμετείχαν στις διερευνητικές συνομιλίες για την «Τζαμάικα», δηλώνουν πρόθυμοι για συνομιλίες. «Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με όλα τα δημοκρατικά κόμματα και έτοιμοι να συμβιβαστούμε ώστε να πάμε μπροστά την Γερμανία και την Ευρώπη», δήλωσε ο συμπρόεδρος Τζεμ Έζντεμιρ, στο πλαίσιο συγκέντρωσης των εκλεγμένων αντιπροσώπων του κόμματος. Επέρριψε δε την ευθύνη για την αποτυχία της «Τζαμάικα» στους Φιλελεύθερους, οι οποίοι, όπως είπε, αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις όχι για λόγους ουσίας, αλλά τακτικής. «Το θέμα του Κρίστιαν Λίντνερ δεν ήταν η ψηφιακή πολιτική, αλλά ο Κρίστιαν Λίντνερ», δήλωσε χαρακτηριστικά η συμπρόεδρος Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ, αναφερόμενη στον αρχηγό των Φιλελευθέρων(FDP). Ο κ. Έζντεμιρ πάντως εμφανίστηκε να συμφωνεί και με την δήλωση του Προέδρου του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για την κατάσταση στην χώρα. «Η Γερμανία του 2017 δεν είναι σίγουρα Βαϊμάρη. Έχουμε μια δύσκολη κατάσταση, αλλά όχι κρίση του κράτους», τόνισε, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι σε αυτή τη φάση το Βερολίνο δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις στις προτάσεις του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη.