ΔΙΕΘΝΗ

Πέθανε ο κατηγορούμενος που ήπιε δηλητήριο την ώρα της ετυμηγορίας στο Δικαστήριο της Χάγης

Δημοσίευση 29 Νοεμβρίου 2017, 14:07 / Ανανεώθηκε 29 Νοεμβρίου 2017, 18:12
Facebook Twitter Whatsapp

Ο Σλόμπονταν Πράλτζακ ήταν 72 ετών και υπήρξε πολιτικός και συγγραφέας στην Κροατία και κατά την διάρκεια του πολέμου στρατηγός με την πλευρά των Κροατο – βόσνιων.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τραγική κατάληξη είχε ο Κροάτης Σλόμπονταν Πράλγιακ που ήπιε το δηλητήριο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μετά το άκουσμα της ποινής του. Το πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε σήμερα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όταν ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου,, άρχισε να πίνει δηλητήριο την ώρα που άκουγε την ετυμηγορία των δικαστών. Όπως ήταν φυσικό, όσοι βρίσκονταν στην αίθουσα έμειναν άναυδοι. 

Όλα έγιναν σήμερα το πρωί την ώρα που ο δικαστής ανακοίνωνε στον Κροατο-βόσνιο αξιωματικό την τελική ετυμηγορία επί της προσφυγής του, μαζί με άλλους έξι πρώην πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες των Κροατών της Βοσνίας που είχαν καταδικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας τη διετία 1992-1994, στην περιοχή Μόσταρ.  

Μόλις άκουσε την απόφαση, που επιβεβαίωνε την κάθειρξη 20 ετών, ο  Πράλτζακ, 72 χρονών σήμερα, άρχισε να πίνει το υγρό που είχε σε ένα μικρό μπουκάλι και φώναξε «δεν είμαι εγκληματίας πολέμου». 

Ο δικηγόρος του άρχισε να φωνάζει «Ο πελάτης μου λέει ότι πήρε δηλητήριο», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος του δικαστηρίου, Κάρμελ Άνγκιους, διέκοψε αμέσως την ακρόαση. «Διακόπτουμε την... Διακόπτουμε... Σας παρακαλώ, τις κουρτίνες. Μην παίρνετε το φιαλίδιο που χρησιμοποίησε όταν ήπιε κάτι», είπε ο πρόεδρος.

Ο δικαστής κάλεσε άμεσα γιατρό στην αίθουσα, ωστόσο μως μέχρι στιγμής παραμένει άγνωστη η κατάσταση της υγείας του Σλόμπονταν Πράλτζακ.

Ποιος είναι ο Σλόμπονταν Πράλτζακ

Ο Σλόμπονταν Πράλτζακ ήταν 72 ετών και υπήρξε πολιτικός και συγγραφέας στην Κροατία και κατά την διάρκεια του πολέμου στρατηγός με την πλευρά των Κροατο – βόσνιων.

Κάτοχος 3 πτυχίων. Ηλεκτρολόγου – μηχανολόγου, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας. Τις δεκαετίες του 70 και του 80 εργαζόταν όμως ως διευθυντής θεάτρων στο Ζάγκρεμπ, στο Οσιγιεκ και στο Μόσταρ.

Το 1991 κατατάχθηκε στον στρατό και έγινε στρατηγός.

Κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για εγκλήματα πολέμου μαζί με άλλους 6 συμπατριώτες του. Θεωρείται υπεύθυνος για την μαζική δολοφονία μουσουλμάνων στην Βοσνία σε 30 δήμους. Επίσης, κατηγορήθηκε για εκτοπισμούς αμάχων, για σεξουαλικές κακοποιήσεις, παράνομες φυλακίσεις ακόμα και για δουλεμπόριο.