current views are: 10

4 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση07:44

Μια βουλγαρική εφημερίδα μετράει ελληνικές πινακίδες… Βουλγαροκτόνων!

Η εφημερίδα προχώρησε σε καταγραφή μέσω της ρεπόρτερ της κυρίως σε δρόμους των Αθηνών, αλλά και της Θεσσαλονίκης και άλλων δρόμων που με πινακίδες αναγράφεται η ονομασία ”Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος”.

Δημοσίευση 07:44’

Η εφημερίδα προχώρησε σε καταγραφή μέσω της ρεπόρτερ της κυρίως σε δρόμους των Αθηνών, αλλά και της Θεσσαλονίκης και άλλων δρόμων που με πινακίδες αναγράφεται η ονομασία ”Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος”.

”Mια κυριακάτικη βουλγαρική εφημερίδα μετράει τους ελληνικούς … βουλγαροκτόνους” θα μπορούσε να είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ μιας από τις παλαιότερες-μετά το 1989-βουλγαρικής κυριακάτικης εφημερίδας, ”168 ώρες”.

Αφορμή οι πρόσφατες ανεπίσημες διαρροές στη Σόφια για δυσαρέσκεια της Αθήνας σχετικά με αναγραφή σε χάρτη του λιονταριού στο μνημείο του Λαικού Παλατιού του Πολιτισμού, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν πριν από έναν μήνα, όπου μεταξύ των άλλων αναγράφεται σαν κατόρθωμα η Συνθήκη του Σαν Στεφάνο.

Η εφημερίδα προχώρησε σε καταγραφή σε δρόμους των Αθηνών, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων όπου με πινακίδες αναγράφεται η ονομασία ”Βασίλειος ο Βουλγαροκτόνος”. 

Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στην ιστορία του Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου, αλλά δεν μένει μόνο σε αυτό.

Το δημοσίευμα της εφημερίδας κατηγορεί την Ελλάδα ότι παρότι η ίδια διαμαρτύρεται για τη Συνθήκη του Σαν Στεφάνο, έχει αθετήσει για 10 χρόνια τη συμφωνία του 2007 που προέβλεπε την αλλαγή των προσβλητικών ονομασιών από τις δύο χώρες.

Για τις διαρροές της άτυπης ελληνικής δυσαρέσκειας πήρε επίσημα θέση ο εθνικιστής αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας Καρακατσάνοφ, ο οποίος επίσημα διέψευσε τις φήμες και  τόνισε ότι η αναγραφή της ονομασίας ΄”Σαν Στεφάνο”  δεν εγείρει βουλγαρικές αξιώσεις έναντι της Ελλάδας και ότι δεν χρειαζεται απάλειψή του.

«Η χώρα μας έχει συμμετάσχει σε αρκετούς πολέμους, έχει πάνω από 200.000 νεκρούς και είναι κομμάτι της ιστορίας μας» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο Σαρακατσάνοφ.

Σύμφωνα με τις ανεπίσημες διαρροές, Έλληνας διπλωμάτης τόνισε σε Βούλγαρο διπλωμάτη ότι είναι κακό δείγμα και πρόκληση εν όψει της ανάληψης από τη Βουλγαρία της προεδρίας της Ευρωπαικής Ένωσης και του συμβουλίου της Ευρώπης και υπογράμμισε ότι ο βουλγαρικός στρατός πολέμησε για την απελευθέρωση όλων των Βούλγαρων, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Καβάλα και η Ξάνθη.

Η Συνθήκη του “Σαν Στεφάνο” του 1878 έδωσε για μικρό χρονικό διάστημα μεγάλο μέρος της Βόρειας Ελλάδας σχεδόν μέχρι και την Κοζάνη και τα Γρεβενά, ακόμη και έως την… Αλβανία.

 


σχετικα αρθρα