Οι περισσότεροι Ρώσοι πιστεύουν ότι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα αποτελέσουν απλά μια απομίμηση πολιτικού αγώνα και ότι το Κρεμλίνο θα προκαθορίσει το αποτέλεσμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Levada η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα. Τα ευρήματα της έρευνας προστίθενται στις ανησυχίες που διατυπώνουν η αντιπολίτευση και αναλυτές σε ό,τι αφορά την εμπέδωση της δημοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων στη Ρωσία πριν από τις εκλογές του Δεκεμβρίου, όταν το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν θα επιχειρήσει να κερδίσει την παραμονή του στην εξουσία.

Στην ερώτηση εάν οι εκλογές «θα αποτελέσουν απλά μια απομίμηση (πολιτικού) αγώνα και εάν η κατανομή των εδρών θα έχει προκαθοριστεί από τις αρχές», το 53% όσων έλαβαν μέρος στην δημοσκόπηση απάντησαν «ναι».

Περίπου το ένα τρίτο των 1.600 πολιτών οι οποίοι συμμετείχαν στην έρευνα σε 45 περιοχές της χώρας μεταξύ της 15ης και της 19ης Ιουλίου εκτίμησαν ότι στις εκλογές θα διεξαχθεί πραγματική μάχη ανάμεσα στα κόμματα, σύμφωνα με το Levada.

Το κόμμα Ενωμένη Ρωσία θα δυσκολευτεί για να διατηρήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων στην κάτω βουλή, την Δούμα, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, καθώς αυξάνεται η δυσαρέσκεια για τον πληθωρισμό, τους χαμηλούς μισθούς και τις ανεπαρκείς κρατικές υπηρεσίες.

Το κόμμα παρ’ όλ’ αυτά αναμένεται να παραμείνει στην εξουσία στη Ρωσία, όπου η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Πούτιν -ο οποίος ήταν πρόεδρος από το 2000 ως το 2008- ότι υποσκάπτει την δημοκρατία και φιμώνει τους αντιπάλους τους.

Ο βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τόμας Μέλια δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η Ρωσία αποτελεί την χώρα που θέτει την πιο περίπλοκη πρόκληση σε ό,τι αφορά τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη και ότι είναι σημαντικό να προσκληθούν παρατηρητές από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε αυτές.

Η Ρωσία χρησιμοποιεί κατά βάση ένα σύστημα καταμέτρησης δια χειρός των ψήφων σε 83 περιφέρειες, κάτι το οποίο αφήνει ανοικτή την πόρτα για παραβιάσεις και έχει επικριθεί έντονα τόσο από την αντιπολίτευση όσο και από μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δεσμεύθηκε την Τετάρτη ότι θα εξαλειφθούν οι εκλογικές παρατυπίες και παραβιάσεις από το 2015, με την εγκατάσταση ενός συστήματος ηλεκτρονικής καταμέτρησης των ψήφων. Η μεταρρύθμιση αυτή πάντως δεν αφορά τις βουλευτικές εκλογές του Δεκεμβρίου και τις προεδρικές εκλογές του Μαρτίου του 2012.

Τόσο ο Πούτιν όσο και ο Μεντβέντεφ, που είχε κερδίσει εύκολα τις εκλογές το 2008 χάρη στη στήριξη του πολιτικού μέντορά του Πούτιν, έχουν αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσουν την προεδρία.