current views are: 9

5 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση20:30

Διπλωματική κρίση στον απόηχο της μεταφοράς της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις

Δημοσίευση 20:30’

Δεν έχουν τέλος οι αντιδράσεις

Διπλωματική κρίση έχει ξεσπάσει με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να μεταφέρει την πρεσβεία της στην Ιερουσαλήμ, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.

Η ενέργεια αυτή από μεριάς των ΗΠΑ πέρα από τον αναβρασμό που προκαλεί στη Μέση Ανατολή, σηματοδοτεί μία στροφή 180 μοιρών για την αμερικάνικη πολιτική απέναντι στο Παλαιστινιακό, δυσχεραίνοντας τις προσπάθειες για επίτευξη μίας μόνιμης και σταθερής ειρήνης μεταξύ του ισραηλινού κράτους και των Παλαιστινίων.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επικοινώνησε τόσο με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, όσο και με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα. Ο τελευταίος, πριν επικοινωνήσει με τον Αμπάς, προχώρησε σε αντίστοιχη ανακοίνωση με εκείνη της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία κάνει λόγο για πιθανές επικίνδυνες επιπτώσεις στη σταθερότητα και την ασφάλεια της περιοχής, καθώς και για παρεμπόδιση κάθε ειρηνευτικής προσπάθειας. Επιπλέον, ο Ιορδανός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να συγκαλέσει έκτακτα συνέδρια του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης το ερχόμενο Σάββατο και την ερχόμενη Κυριακή αντίστοιχα, με αντικείμενο τη διαχείριση των «επικίνδυνων» συνεπειών που ενδέχεται να προκύψουν από τις προθέσεις του Τραμπ.

Δυσαρεστημένος εμφανίζεται και ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σισί, ο οποίος στην τηλεφωνική τους επικοινωνία είπε στον Αμερικανό πρόεδρο, είπε πως δεν είναι ανάγκη να «περιπλέξει» περαιτέρω την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, υπονομεύοντας παράλληλα οποιαδήποτε προσπάθεια ειρήνευσης. Ομοίως, αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, Σαλμάν, ο οποίος είπε στον Τραμπ, ότι μία τέτοια κίνηση προτού συναφθεί μία μόνιμη ειρήνη Ισραήλ-Παλαιστινίων, θα εξοργίσει τους μουσουλμάνους και θα κλιμακώσει τις εντάσεις στην περιοχή.

Οι εξελίξεις φαίνεται πως προκάλεσαν την κινητοποίηση της Ιορδανίας η οποία συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη το Σαββατοκύριακο προκειμένου να συζητηθούν οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε ό,τι αφορά την Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Νωρίτερα σήμερα, ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε τηλεφωνικά με τον βασιλιά Αμπντάλα και τον ενημέρωσε για την πρόθεσή του να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ στο Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Και εις αύριον τα νέα

Σε μια ταυτόχρονη εξέλιξη, ο Λευκός Οίκος μέσω της εκπροσώπου του Σάρα Σάντερς ανακοίνωσε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα προβεί αύριο σε δηλώσεις επί του επίμαχου ζητήματος, τονίζοντας ωστόσο ότι ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είναι αρκετά σταθερός στην άποψή του για το θέμα.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλά ερωτήματα σχετικά με τα σχέδια του προέδρου στο θέμα της Ιερουσαλήμ. Αύριο ο πρόεδρος θα κάνει δήλωση» επισήμανε η Σάντερς.

Ταυτόχρονα, οι ΗΠΑ, απαγόρευσαν στους υπαλλήλους της αμερικανικής κυβέρνησης να επισκεφθούν την Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, λόγω των διαδηλώσεων που αναμένεται να οργανώσουν οι Παλαιστίνιοι, διαμαρτυρόμενοι για το σχέδιο του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να μεταφέρει την πρεσβεία των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η απαγόρευση ισχύει και για τη Δυτική Όχθη.


σχετικα αρθρα