Ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, η δίκη του οποίου δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2012 θα ανακριθεί ξανά από την αστυνομία αύριο, ανακοίνωσε σήμερα η αστυνομία. Η νορβηγική αστυνομία ολοκλήρωσε σήμερα τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων γύρω από το νησί Οτόγια. Πρόκειται για τη δεύτερη ανάκριση του Μπέρινγκ Μπράιβικ μετά τη σύλληψή του, διευκρίνισε ο Πάαλ Φρέντρικ Χορτ Κράμπι, ένας από τους υπευθύνους της έρευνας. Κατά την αυριανή διαδικασία, ο Μπράιβικ θα ερωτηθεί όσον αφορά "τις πληροφορίες που ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες, οι οποίες είναι πολλές", διευκρίνισε.

Η νορβηγική αστυνομία ολοκλήρωσε σήμερα τις έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων γύρω από το νησί Οτόγια, όπου την Παρασκευή 68 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, δήλωσε σήμερα αξιωματούχος της αστυνομίας. "Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι οι έρευνες γύρω από το Οτόγια ολοκληρώθηκαν", δήλωσε ο Γιόχαν Φρέντρικσεν. Την πληροφορία αυτή είχε δημοσιεύσει νωρίτερα σήμερα, επικαλούμενη πληροφορίες της αστυνομίας, η τοπική εφημερίδα Drammens Tidende.

Παράλληλα ο ανώτατος εισαγγελέας στη Νορβηγία Τορ Άξελ Μπους ανακοίνωσε σήμερα ότι το κατηγορητήριο κατά του Μπράιβικ, ο οποίος έχει αναγνωρίσει ότι είναι ο δράστης των δύο επιθέσεων, δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από το 2012, οπότε και η δίκη του δεν θα είναι δυνατό να διεξαχθεί πριν από το ερχόμενο έτος.

"Ελπίζουμε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη διαδικασία για τη δίκη του κατά τη διάρκεια της προσεχούς χρονιάς", σημείωσε σε δηλώσεις που έκανε στον δημόσιο ραδιοσταθμό NRK. "Το κατηγορητήριο δεν θα είναι έτοιμο πριν από το τέλος του έτους, το οποίο αποτελεί και το σημείο εκκίνησης", προσέθεσε. Μολονότι ο Μπράιβικ αναγνώρισε ότι είναι ο δράστης των δύο επιθέσεων με τους συνολικά 76 νεκρούς, το τελικό κατηγορητήριο δεν μπορεί να διαμορφωθεί πριν από την ολοκλήρωση της έρευνας, σύμφωνα με το νορβηγικό νομικό σύστημα.

Παράλληλα η εφημερίδα Aftenposten γράφει σήμερα ότι η νορβηγική αστυνομία αναλύει το βίντεο που τραβήχτηκε με τον Μπρέιβικ από κάμερα ασφαλείας στη βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε με αυτοκίνητο στο Όσλο πριν μεταβεί στο Οτόγια. Η αστυνομία χρησιμοποιεί το βίντεο αυτό που ελήφθη μερικά λεπτά πριν από την έκρηξη του παγιδευμένου αυτοκινήτου ώστε να αναλύσει τις κινήσεις του υπόπτου στο Όσλο και στους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της πρωτεύουσας και έξω από αυτό, προσθέτει η Aftenposten.

Πυροτεχνουργοί δηλώνουν ότι το παγιδευμένο με εκρηκτικά αυτοκίνητο που εξερράγη κοντά στην έδρα της κυβέρνησης στο Όσλο θα μπορούσε να έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερο μακελειό αν δεν υπήρχε μια υπόγεια διάβαση, η οποία μείωσε τον αντίκτυπο της έκρηξης της βόμβας, από την οποία δημιουργήθηκε ένας κρατήρας, με αρκετά μέτρα διάμετρο, όπως υπολογίζεται, και τέσσερα μέτρα βάθος.

"Αυτό (η υπόγεια διάβαση) έσωσε πολλές ζωές και απέτρεψε την πρόκληση ακόμη μεγαλύτερης ζημιάς σε κτίρια", δήλωσε ο πυροτεχνουργός Περ Νέργκααρντ στην εφημερίδα του Όσλο VG. Ο ίδιος προσέθεσε ότι πιστεύει πως ο Μπράιβικ χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική ασφάλεια, η οποία του έδωσε περιθώριο ενός λεπτού και 15 δευτερολέπτων για να φύγει.

Οι αρχές διερευνούν επίσης τα στοιχεία από τον υπολογιστή του Μπράιβικ και τη δραστηριότητά του στο Διαδίκτυο πριν από τις επιθέσεις, σύμφωνα με αξιωματούχο της αστυνομίας.

Το νοικιασμένο αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε στη βομβιστική επίθεση ήταν το στοιχείο που οδήγησε την αστυνομία στον Μπράιβικ. Το Volkswagen Crafter με το οποίο έγινε η επίθεση πιστεύεται ότι ήταν σταθμευμένο στην ευρύτερη περιοχή του Όσλο στις 20 Ιουλίου, δύο ημέρες πριν από την επίθεση, γράφει επίσης η εφημερίδα Tekinsk Ukeblad.

Στο μεταξύ το άλλο όχημα που χρησιμοποιήθηκε από τον Μπράιβικ για να φτάσει στο Οτόγια μετά τη βομβιστική επίθεση στο Όσλο καταχωρήθηκε ότι πέρασε από διόδια την επόμενη ημέρα.