current views are: 6

6 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση11:52

Κ. Καρακατσάνοφ: Η Βουλγαρία στηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ σε ΝΑΤΟ-ΕΕ

«Η συνθήκη καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών -σ.σ. Βουλγαρίας και Σκοπίων- που υπογράφτηκε πρόσφατα δεν είναι ένα απλό κομμάτι χαρτί. Για να φτάσουμε σε αυτή την συμφωνία υπήρχε επιθυμία και προθυμία και από τις δύο χώρες, ιδιαίτερα από την πλευρά της ΠΓΔΜ», τόνισε ο Καρακατσάνοφ.

Δημοσίευση 11:52’

«Η συνθήκη καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών -σ.σ. Βουλγαρίας και Σκοπίων- που υπογράφτηκε πρόσφατα δεν είναι ένα απλό κομμάτι χαρτί. Για να φτάσουμε σε αυτή την συμφωνία υπήρχε επιθυμία και προθυμία και από τις δύο χώρες, ιδιαίτερα από την πλευρά της ΠΓΔΜ», τόνισε ο Καρακατσάνοφ.

Tην πλήρη στήριξη της Βουλγαρίας στις προσπάθειες των Σκοπίων να ενταχθούν το συντομότερο στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της βουλγαρικής κυβέρνησης και υπουργός Άμυνας, Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ, σε συνεντευξή του στην σκοπιανή εφημερίδα Nova Makedonija.

«Η συνθήκη καλής γειτονίας μεταξύ των δύο χωρών -σ.σ. Βουλγαρίας και Σκοπίων- που υπογράφτηκε πρόσφατα δεν είναι ένα απλό κομμάτι χαρτί. Για να φτάσουμε σε αυτή την συμφωνία υπήρχε επιθυμία και προθυμία και από τις δύο χώρες, ιδιαίτερα από την πλευρά της ΠΓΔΜ», τόνισε ο Καρακατσάνοφ.

«Δυστυχώς στο παρελθόν η προηγούμενη ηγεσια των Σκοπίων ήταν αρνητική, αλλά ευτυχώς η νέα κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ δείχνει εμπιστοσύνη και βάζει σε άμεση προτεραιότητα την ένταξη της χώρας του στις διατλαντικές οργανώσεις», συνέχισε ο βούλγαρος αντιπρόεδρος.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου πού μπορεί να βοηθήσει η Βουλγαρία τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ο Καρακατσάνοφ απάντησε:

«Η Βουλγαρία σε όλα τα φόρουμ, τα συνέδρια, τις συζητήσεις έχει πάρει ξεκάθαρη θέση ότι η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την Ε.Ε θα βοηθήσει και τη χώρα αλλά και την περιοχή. Με την ενσωμάτωσή της στους διεθνείς αυτούς οργανισμούς και τα Σκόπια θα ευημερήσουν αλλά και γενικά θα ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων».

Απαντώντας για τη συνεργασία των δύο χωρών στα ζητήματα της ευθύνης του -σ.σ Άμυνας- ο Καρακατσάνοφ σχολίασε:

«Υπογράφτηκαν στρατιωτικές συνεργασίες στην εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών όπου μαζί θα μπορούσε να κληθεί και η Αλβανία για την αντιμετώπιση της ισλαμικής τρομοκρατίας, της παράνομης μετανάστευσης, ενώ η Βουλγαρία θα βοηθήσει με το μέγιστο δυνατό τρόπο την εκπαίδευση σκοπιανών στρατιωτικών στελεχών στις βουλγαρικές στρατιωτικές ακαδημίες αλλά και υπάρχει μεγάλο περιθώριο να χρησιμοποιηθούν βουλγαρικά στρατιωτικά εργοστάσια για την ανάπτυξη και επισκεύη ελικοπτέρων και θωρακισμένων σκοπιανών αρμάτων και τεθωρακισμένων».

Τέλος, σχολίασε θετικά την κίνηση της ανεξάρτητης σκοπιανής ορθόδοξης εκκλησίας να αιτηθεί την ένταξή της κάτω από την σκέπη της βουλγαρικής ορθόδοξης εκκλησίας.

«Υποστηρίζω  αυτή την κίνηση από την στιγμή που οι δύο εκκλησίες έχουν κοινή ιστορία, κοινά θρησκευτικη λειτουργία και κοινές παραδόσεις», κατέληξε ο βούλγαρος αντιπρόεδρος.


σχετικα αρθρα