Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, πολιτικό όργανο των λίβυων εξεγερμένων, ανακοίνωσε σήμερα το διορισμό του Μαχμούντ Νάκουα, ενός συγγραφέα και διανοούμενου 74 ετών, ως λίβυο "πρεσβευτή" στο Λονδίνο, μία ημέρα η Βρετανία αναγνώρισε το Συμβούλιο ως μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Λιβύης.
"Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο όρισε έναν πρεσβευτή για να αναλάβει τις διπλωματικές υποθέσεις", δήλωσε ο Γκούμα αλ Γκαμάτι συντονιστή του Συμβουλίου στη Βρετανία, σε συνέντευξη Τύπου από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο πρεσβευτής είναι ο Μαχμούντ Νάκουα. Είναι ένας συγγραφέας και διανοούμενος 74 ετών που ζει εκτός Λιβύης εδώ και περίπου 32 χρόνια", πρόσθεσε.

Η Βρετανία απέλασε χθες Τετάρτη όλους του λίβυους διπλωμάτες, που παρέμεναν πιστοί στον ηγέτη Μουάμαρ Καντάφι, αφού αναγνώρισε ως μοναδική "νόμιμη κυβέρνηση" της Λιβύης το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο.

"Είναι ένα σημαντικό βήμα. Καλύτερα αργά παρά ποτέ, είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς τον λιβυκό λαό και τον Καντάφι", σχολίασε ο αλ Γκαμάτι.

Όταν ο αλ Γκαμάτι ρωτήθηκε τι θα απογίνει ο Καντάφι αν παραιτηθεί από την εξουσία, απάντησε ότι είναι "παράλογο" και "αδιανόητο" να πιστεύει κανείς ότι θα μπορούσε να παραμείνει στη Λιβύη.

"Γνωρίζουμε ότι ο Καντάφι δεν θα παραιτηθεί ποτέ", υπογράμμισε. "Δεν θα παραμείνει στη Λιβύη αν δεν είναι στην εξουσία. Δεν θα σκεφτόταν ποτέ να παραμείνει στη Λιβύη και να βλέπει τον λιβυκό λαό να δημιουργεί μία δημοκρατική Λιβύη. Είναι μία παράλογη ιδέα".