Να αποκτήσει ο ρόλος του περισσότερη πολιτική βαρύτητα θέλει ο 57χρονος Ιταλός διπλωμάτης καριέρας Λαμπέρτο Ζανιέρ, ο οποίος από την 1η Ιουλίου ανέλαβε νέος γενικός γραμματέας του εδρεύοντα στη Βιέννη Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με ομόφωνη απόφαση των 56 χωρών-μελών του, έπειτα από έντονες διαβουλεύσεις και την προβολή βέτο από την Τουρκία για την Αυστριακή υποψήφια, την πρώην υπουργό Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ.
Σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα "Ντερ Στάνταρντ", αναφερόμενος στο διπλό μακελειό του ακροδεξιού δράστη στο Όσλο, ο νέος Γ.Γ. του ΟΑΣΕ, τονίζει την ανάγκη εξαγωγής διδαγμάτων και της βελτίωσης της συνεργασίας και ανταλλαγής πληροφοριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, που βρίσκεται στις πρώτες προτεραιότητες του διεθνούς Οργανισμού.

Ο ίδιος θα επιδιώξει, μέσα από διάφορες μεταρρυθμίσεις, μια αποτελεσματικότερη λειτουργία της Γενικής Γραμματείας στους τομείς έγκαιρης προειδοποίησης και πρόληψης διενέξεων, ενώ θα δώσει βάρος σε μια ενίσχυση της συνεργασίας με την κοινωνία των πολιτών στους χώρους δραστηριοποίησης του Οργανισμού.

Για παράδειγμα, ως πολύ καλές και παραδοσιακές θεωρούνται οι σχέσεις του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ στη Βαρσοβία, με την Κοινωνία Πολιτών, που μπορούν να διευρυνθούν επιπλέον, ενώ πολύ σημαντική θα είναι μια στενότερη συνεργασία με κοινοβουλευτικούς που θα συνέβαλε στην καλύτερη κατανόηση των διενέξεων και στη διευκόλυνση εξεύρεσης λύσεων.

Ο κ. Ζανιέρ επισημαίνει πως ο ΟΑΣΕ είναι ένας ανοικτός οργανισμός που βασίζεται στην αρχή της συναίνεσης και κάθε χώρα-μέλος μπορεί να επηρεάσει και να συνδιαμορφώσει την πολιτική του και τελευταία έχει εξελίξει μια θετική "ατζέντα" που επικεντρώνεται στις επίκαιρες απειλές για την ασφάλεια, όπως τρομοκρατία, ναρκωτικά και εμπόριο ανθρώπων και ως εκ τούτου μια συνεργασία των αστυνομικών υπηρεσιών.

Ήδη, με την ανάληψη των νέων καθηκόντων του, ο Λαμπέρτο Ζανιέρ -- ο οποίος από το 2008 και μέχρι πρόσφατα διετέλεσε επικεφαλής της διοίκησης του ΟΗΕ στο Κόσοβο -- είχε τονίσει πως ο Γ.Γ. του ΟΑΣΕ θα πρέπει να συμβάλει στην ενισχυμένη δημόσια παρουσία του οργανισμού, σε συντονισμό με την ετήσια προεδρία του, την οποία φέτος ασκεί η Λιθουανία.

Σε σχέση με τις αυξανόμενες εντάσεις μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας για το Μπεργκ-Καραμπάχ, ο Γ.Γ. του ΟΑΣΕ θεωρεί πως πρέπει να επιδειχτεί περισσότερο πολιτικό ενδιαφέρον, ενώ θα πρέπει να επαναδραστηριοποιηθεί στη Λευκορωσία, στην οποία πρόσφατα το καθεστώς έκλεισε τα εκεί γραφεία του.

Επιπλέον, ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να καθορίσει τη στάση του απέναντι στις αραβικές επαναστάσεις σε Αίγυπτο, Τυνησία, Ιορδανία και Μαρόκο, που είναι συνεργαζόμενες με τον οργανισμό χώρες, και προς τούτο, πολλά κράτη-μέλη του διαθέτουν αρκετή εμπειρία στη μετάβαση σε δημοκρατικές δομές.