Σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αρνητικές εντυπώσεις που προκάλεσε η απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ προχωρά τις τελευταίες ώρες η Ουάσινγκτον, έπειτα και από τις οργισμένες αντιδράσεις του Αραβικού Κόσμου, αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Ο Λευκός Οίκος επανέλαβε σήμερα ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, δεν αποτελεί ένδειξη ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από την ειρηνευτική διαδικασία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε επίσης ότι δεν γνωρίζει αν και άλλες χώρες σχεδιάζουν να ακολουθήσουν σύντομα το παράδειγμα των ΗΠΑ. «Δεν λέω ότι δεν θα το κάνουν, απλώς εγώ δεν είμαι ενήμερη» είπε η Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

Πάντως, ήδη οι Παλαιστίνιοι εκλαμβάνουν αυτή την απόφαση ως ένα σημάδι πως οι ειρηνευτικές συνομιλίες δεν έχουν μέλλον. Σε αυτό το πλαίσιο, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κυβερνώντος κόμματος Φατάχ, διαμήνυσε ο πως ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς είναι persona non grata στην Παλαιστίνη.

«Εξ ονόματος της Φάταχ, δηλώνω ότι δεν θα υποδεχτούμε τον αναπληρωτή του Τραμπ στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Ζήτησε να συναντηθεί (με τον Αμπάς) στις 19 του μηνός στη Βηθλεέμ. αυτή η συνάντηση δεν θα γίνει», είπε ο Τζιμπρίλ Ρατζούμπ.

Την ίδια στιγμή οι διεθνείς αντιδράσεις για την κίνηση αυτή συνεχίζονται.  «Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ενεργοποιήσει μια βόμβα στη Μέση Ανατολή με την απόφασή τους να αναγνωρίσουν την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ» δήλωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τραβήξει την περόνη μιας βόμβας που είναι έτοιμη να εκραγεί στην περιοχή», δήλωσε ο Γιλντιρίμ σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα, επαναλαμβάνοντας πως η Τουρκία καλεί την Ουάσινγκτον να αναθεωρήσει την απόφασή της.