current views are: 9

8 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση05:54

«Λευκός καπνός» για το Brexit – Κομισιόν: Ικανοποιητική πρόοδος

“Επί του παρόντος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) πρέπει να αποφασίσει στις 15 Δεκεμβρίου 2017 εάν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος, επιτρέποντας στις διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση τους”.

Δημοσίευση 05:54’

“Επί του παρόντος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) πρέπει να αποφασίσει στις 15 Δεκεμβρίου 2017 εάν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος, επιτρέποντας στις διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση τους”.

“Λευκός καπνός” βγήκε από την πρωινή συνάντηση της πρωθυπουργού της Βρετανίας, Τερέζα Μέι με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στις Βρυξέλλες. Οι δύο πλευρές προσπάθησαν να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των διαπραγματεύσεων για το Brexit και σύμφωνα με την Κομισιόν, έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος. Είχε προηγηθεί το tweet ενός συνεργάτη του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με μια φωτογραφία που εικονίζει λευκό καπνό.

Ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι κατά την άποψή του έχει επιτευχθεί η πρόοδος που ήταν απαραίτητη στις συνομιλίες για το Brexit, τονίζοντας ότι η συμφωνία με την Βρετανία, αποτελεί έναν συμβιβασμό.

Ο ίδιος, τόνισε ότι ήταν μία δύσκολη διαπραγμάτευση τόσο για την ΕΕ όσο και για την Βρετανία, ενώ έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος για το τελικό διαζύγιο. Ο Γιούνκερ, είπε επίσης, ότι οι συνομιλίες θα εισέλθουν στη δεύτερη φάση, εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι οι 27 χώρες-μέλη της ΕΕ θα την ενεργοποιήσουν.

Η Τερέζα Μέι δήλωσε ότι επιθυμεί μία βαθιά και ειδική σχέση με την ΕΕ, τονίζοντας επίσης, ότι τα βρετανικά δικαστήρια θα ενισχύσουν τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών. Παράλληλα, υποστήριξε ότι η οικονομική ρύθμιση για το Brexit, είναι δίκαιη για τον Βρετανό φορολογούμενο.

Η ίδια, εγγυήθηκε επίσης, ότι δεν θα υπάρξει ένα “σκληρό σύνορο” με την Ιρλανδία, ενώ έχει διαφυλαχθεί η οικονομική και συνταγματική ακεραιότητα της Βρετανίας.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Κομισιόν, “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) να συμπεράνει ότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος κατά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων του άρθρου 50 με το Ηνωμένο Βασίλειο. Επί του παρόντος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (άρθρο 50) πρέπει να αποφασίσει στις 15 Δεκεμβρίου 2017 εάν έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος, επιτρέποντας στις διαπραγματεύσεις να προχωρήσουν στη δεύτερη φάση τους.

Η αξιολόγηση της Επιτροπής βασίζεται σε κοινή έκθεση που συμφωνήθηκε από τους διαπραγματευτές της Επιτροπής και της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο οποίος εγκρίθηκε σήμερα από την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Η Επιτροπή είναι πεπεισμένη ότι έχει επιτευχθεί ικανοποιητική πρόοδος σε καθέναν από τους τρεις τομείς προτεραιότητας των δικαιωμάτων των πολιτών, στον διάλογο για την Ιρλανδία / Βόρειο Ιρλανδία και στον οικονομικό διακανονισμό, όπως καθορίστηκε στις κατευθυντήριες γραμμές του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 29ης Απριλίου 2017. Η Επιτροπή ο διαπραγματευτής έχει εξασφαλίσει ότι θα προστατεύονται οι επιλογές ζωής των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα δικαιώματα των πολιτών της ΕΕ που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά του Ηνωμένου Βασιλείου οι πολίτες της ΕΕ των 27 θα παραμείνουν τα ίδια, μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Η Επιτροπή εξασφάλισε επίσης ότι οι διοικητικές διαδικασίες θα είναι οικονομικές και απλές για τους πολίτες της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όσον αφορά τον οικονομικό διακανονισμό, το Ηνωμένο Βασίλειο συμφώνησε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η ΕΕ των 28 θα τηρηθούν από την ΕΕ των 28, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σχετικά με τα σύνορα μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας, το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει τη μοναδική κατάσταση στη νήσο της Ιρλανδίας και έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για την αποφυγή σκληρών συνόρων“.

Λίγο μετά τις 8, ώρα Ελλάδας, ένας συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέβασε στο Twitter μια φωτογραφία που εικονίζει λευκό καπνό.

 

Ολονύκτιες διαπραγματεύσεις

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είχε αναφέρει το βράδυ της Πέμπτης μέσω Twitter ότι οι συνομιλίες επρόκειτο «να συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας».

Ο Γιούνκερ μίλησε «τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ και κατόπιν με την (βρετανίδα ομόλογό του) Τερέζα Μέι. Κάνουμε πρόοδο, αλλά δεν έχουμε ακόμη φθάσει στην κατάληξη» της διαπραγμάτευσης, είχε εξηγήσει.

Βρυξέλλες και Λονδίνο συνεχίζουν την κούρσα προκειμένου να μπορέσουν να καταλήξουν μέσα στην εβδομάδα σε μια συμφωνία για τους βασικούς όρους του διαζυγίου της Βρετανίας και της ΕΕ, ώστε να μπορέσουν να περάσουν στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων, που αφορούν τη μελλοντική διμερή σχέση και ειδικά την εμπορική σχέση.

Οι Ευρωπαίοι είχαν δώσει προθεσμία ως την Κυριακή στο ΗΒ για την οριστικοποίηση αυτής της πρώτης προσωρινής συμφωνίας, προκειμένου να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο ώστε οι ηγέτες των 27 να τη μελετήσουν και να συμφωνήσουν στη σύνοδο κορυφής της 14ης και 15ης Δεκεμβρίου να περάσουν οι διαπραγματεύσεις στο επόμενο στάδιο.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από τη δική του πλευρά έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει μια δήλωση στον Τύπο όσον αφορά την πορεία των συνομιλιών για το Brexit.

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις με Ιρλανδία

Η Αρλίν Φόστερ, η ηγέτιδα του βορειοϊρλανδικού ενωτικού κόμματος που υποστηρίζει την κυβέρνηση των Συντηρητικών υπό τη βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, διαπραγματευόταν ως τις πρώτες πρωινές ώρες σχετικά με το ζήτημα των συνόρων με την Ιρλανδία, δήλωσε πηγή προσκείμενη στο Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (Democratic Unionist Party, DUP).

Η Αρλίν Φόστερ πρόκειται να κάνει μια ανακοίνωση για το ζήτημα εντός της ημέρας, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα