Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) κάλεσε σήμερα την Ευρώπη να ανοίξει περισσότερο τα σύνορά της στους πρόσφυγες, αποκαλύπτοντας ότι η πλειονότητα των προσφύγων καταφεύγουν στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Με την ευκαιρία της 60ής επετείου από την υπογραφή της Σύμβασης του ΟΗΕ για το καθεστώς των προσφύγων, που υιοθετήθηκε στις 28 Ιουλίου του 1951, ο Ύπατος Αρμοστής Αντόνιο Γκουτιέρες εκτίμησε ότι "η Ευρώπη έχει χρέος απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους, απέναντι σε όλους τους πρόσφυγες και απέναντι στην ίδια να σεβαστεί τις αξίας της Σύμβασης του 1951 σχετικά με το καθεστώς των προσφύγων".

"Αυτή τη στιγμή δεν έχει τεθεί σε ισχύ ένα σύστημα παροχής ασύλου που να είναι πραγματικά κοινό, την ώρα που παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των κρατών μελών (της ΕΕ) όσον αφορά την υποδοχή και την αντιμετώπιση όσων ζητούν άσυλο", πρόσθεσε.

Οι 27 χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δέχθηκαν συνολικά λίγο περισσότερους από 243. 000 αιτούντες άσυλο την προηγούμενη χρονιά, δηλαδή το 29% του συνόλου που καταγράφηκε σε όλο τον κόσμο, επισημαίνει η UNHCR σε ανακοίνωσή της.

Οι αναπτυσσόμενες χώρες δέχονται το μεγαλύτερο μέρος των προσφύγων, ενώ "από την αρχή της χρονιάς οι κρίσεις στη Σομαλία, τη Λιβύη και την Ακτή Ελεφαντοστού προστίθενται" στις ήδη υπάρχουσες κρίσεις, αποκαλύπτει η UNHCR.

Η Τυνησία και η Αίγυπτος έχουν υποδεχθεί σχεδόν ένα εκατομμύριο ανθρώπους που έφυγαν από τη Λιβύη, ενώ μόλις το 2% αυτών κατευθύνθηκαν προς την Ευρώπη, διευκρινίζει η οργάνωση.

Την ώρα που η Ανατολική Αφρική προσπαθεί να αντιμετωπίσει τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 60 ετών, η Κένυα, η Αιθιοπία και το Τζιμπουτί έχουν δεχθεί 450.000 σομαλούς πρόσφυγες, ενώ οι αριθμοί αυξάνονται συνεχώς, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

"Χρειαζόμαστε σύνορα που θα λαμβάνουν υπόψη την προστασία, ώστε οι άνθρωποι που φοβούνται για τη ζωή τους ή για την ελευθερία τους να συνεχίσουν να βρίσκουν (προστασία)", υπογράμμισε ο Γκουτιέρες.