current views are: 7

8 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση17:00

Τι νέο φέρνει η συμφωνία για το Brexit – Η υποχώρηση των Βρυξελλών

Η συμφωνία της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για βασικούς όρους του Brexit συνεχίζει να αφήνει ακαθόριστα κάποια σημαντικά ζητήματα όπως την ελεύθερη μετακίνηση, υποστηρίζουν εκπρόσωποι οργανώσεων πολιτών

Δημοσίευση 17:00’

Η συμφωνία της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για βασικούς όρους του Brexit συνεχίζει να αφήνει ακαθόριστα κάποια σημαντικά ζητήματα όπως την ελεύθερη μετακίνηση, υποστηρίζουν εκπρόσωποι οργανώσεων πολιτών

Μπορεί η ολονύκτια διαπραγμάτευση μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε να απέδωσε καρπούς, με τις δυο πλευρές να φτάνουν σε συμφωνία, ωστόσο αυτό στην πράξη δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα τελείωσαν για την Βρετανίδα Πρωθυπουργό.

Η συμφωνία της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση για βασικούς όρους του Brexit συνεχίζει να αφήνει ακαθόριστα κάποια σημαντικά ζητήματα όπως την ελεύθερη μετακίνηση, υποστηρίζουν εκπρόσωποι οργανώσεων πολιτών.

Ενώ το καθεστώς των μοναδικών χερσαίων συνόρων της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ίσως το πλέον ακανθώδες ζήτημα, η συμφωνία που προστατεύει τα δικαιώματα των 3 εκατ. Ευρωπαίων πολιτών στη Βρετανία και περίπου 1,2 εκατ. Βρετανών που ζουν σε άλλες χώρες της ΕΕ θα επηρεάσει τα νοικοκυριά σε όλη την ήπειρο.

Το Λονδίνο και οι Βρυξέλλες συμφώνησαν να προσφέρουν ίση μεταχείριση σε ό,τι αφορά την κοινωνική ασφάλιση, την υγειονομική φροντίδα, την απασχόληση και την εκπαίδευση και να επιτρέπουν σε Βρετανούς δικαστές να ζητούν τη συνδρομή του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου όταν αυτοί το κρίνουν απαραίτητο για οκτώ χρόνια μετά το Brexit.

Ωστόσο, η Τζέιν Γκόλντινγκ, που είναι επικεφαλής της ένωσης ‘Βρετανοί στην Ευρώπη’ (British in Europe), μια ένωσης 10 οργανώσεων πολιτών που εκπροσωπούν περίπου 35.000 Βρετανούς που ζουν στην υπόλοιπη ΕΕ, δήλωσε ότι δεν έχουν αντιμετωπιστεί θεμελιώδη ζητήματα.

«Το πραγματικά μεγάλο θέμα είναι η ελεύθερη μετακίνηση και ανησυχούμε ότι αυτό απλά θα παραπεμφθεί στην επόμενη φάση», δήλωσε στο Reuters η Γκόλντινγ, Βρετανίδα που ζει στο Βερολίνο εδώ και εννέα χρόνια.

«Στο μέλλον, εάν δεν έχεις το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, το δικαίωμα να πας και να εργαστείς σε αυτές τις άλλες χώρες και να αναγνωρίζονται τα προσόντα σου σε αυτές τις άλλες χώρες, μπορεί να χάσεις αυτές τις ευκαιρίες, και αυτό θα επηρεάσει την καριέρα σου», δήλωσε.

Η σημερινή συμφωνία δεν διευκρινίζει εάν οι Βρετανοί πολίτες μπορούν να μετακινηθούν από το ένα κράτος της ΕΕ σε ένα άλλο και να διατηρήσουν τα ίδια δικαιώματα.

 Γραφειοκρατία

Η επίτευξη μιας συμφωνίας που να λειτουργεί είναι κρίσιμης σημασίας για τη Βρετανία, την έκτη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία, όσο και για την ΕΕ, την μεγαλύτερη εμπορική ένωση παγκοσμίως.

Οι Βρετανοί κατέχουν θέσεις σε μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη και αξιοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα στο εξωτερικό όπως το Erasmus, ενώ δεκάδες χιλιάδες ηλικιωμένοι βασίζονται στις ευρωπαϊκές συμφωνίες προκειμένου να έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες και τις συντάξεις τους σε χώρες όπως η Ισπανία. Οι Ευρωπαίοι πολίτες κατέχουν βασικές θέσεις στο δημόσιο σύστημα της Βρετανίας, στον κατασκευαστικό κλάδο και άλλους σημαντικούς τομείς στη χώρα.

Ο Νίκολας Χάτον, ένας εκ των ιδρυτών της 3million, μιας ομάδας που στηρίζει τα δικαιώματα των Ευρωπαίων και των Βρετανών πολιτών και έχει περίπου 35.000 μέλη στο Facebook, δήλωσε ότι δεν είναι ικανοποιημένος που η συμφωνία στηρίζει τη στάση της Βρετανίας να αναγκάζει τους Ευρωπαίους πολίτες να καταθέτουν αίτηση για την παραμονή τους στη χώρα. «Όλοι οι Ευρωπαίοι πολίτες εδώ θα χρειάζονται να καταθέτουν αίτηση για να παραμένουν, ενώ μέχρι στιγμής μας παρέχονται δικαιώματα παραμονής», δήλωσε στο Reuters.

Απαντώντας στους φόβους για γραφειοκρατικά εμπόδια, η σημερινή έκθεση από τους διαπραγματευτές τονίζει ότι η διαδικασία για τη αίτηση παραμονής θα είναι διαφανής και όσο το δυνατόν πιο εύκολη. Στο θέμα αναφέρθηκε κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες και η Μέι, διαβεβαιώνοντας τους Ευρωπαίους ότι «Θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να ζουν τη ζωή τους όπως πριν».

Ανακούφιση στον επιχειρηματικό κόσμο

Την ίδια ώρα, ανακουφισμένος από τη συμφωνία της Βρετανίας με την Ε. Ε φαίνεται να είναι ο επιχειρηματικός κόσμος, γεγονός που αποτυπώνεται και στην εκτίναξη της στερλίνας που έφτασε κοντά στα προ του Δημοψηφίσματος επίπεδα.

Ειδικότερα, η στερλίνα ενισχύθηκε στις 86,90 πένες ανά ευρώ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από τις 9 Ιουνίου, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 87,15 πένες, σημειώνοντας ημερήσια άνοδο 0,3%. Όσον αφορά τη σταθμισμένη με το εμπόριο της Βρετανίας ισοτιμία της, η στερλίνα σκαρφάλωσε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο. Έναντι του ελβετικού φράγκου, έχει καλύψει σχεδόν όλες τις απώλειες που είχε μετά το δημοψήφισμα για το Brexit πριν από 18 μήνες.

Η υποχώρηση των Βρυξελλών

Στις υποχωρήσεις που έκαναν από τη μεριά τους οι Βρυξέλλες είναι εκείνη που αφορά το θέμα της δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Βρετανία συμφώνησε να παραμείνει στο Δικαστήριο έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου, αλλά μετέπειτα θα μπορεί να διαφοροποιείται σε συγκεκριμένα ζητήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι διατηρείται το δικαίωμα των Ευρωπαίων πολιτών να προσφεύγουν στην Ανώτατη Ευρωπαϊκή Νομική Αρχή και μετά την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ. Ουσιαστικά, η βρετανική πλευρά, έκανε τις μεγαλύτερες υποχωρήσεις, έσπασε τις κόκκινες γραμμές της και απέδειξε ότι παρά τις διαφορές τους οι Συντηρητικοί, είναι ρεαλιστές όταν πρόκειται για το μέλλον της χώρας.


σχετικα αρθρα