current views are: 10

8 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση15:56

Διφορούμενη ανακοίνωση από το βουλγαρικό ΥΠΕΞ για τη συνθήκη της Λωζάνης

«Οποιαδήποτε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης μπορεί να γίνει μόνο με αμοιβαία συμφωνία των μερών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα». 

Δημοσίευση 15:56’

«Οποιαδήποτε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης μπορεί να γίνει μόνο με αμοιβαία συμφωνία των μερών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα». 

Με μια ανακοίνωση που αφήνει ερωτηματικά και έρχεται σε αντίθεση με τις δηλώσεις δύο Βούλγαρων αντιπροέδρων του κυβερνητικού συνασπισμού απάντησε σήμερα το βουλγαρικό Υπουργείο Εξωτερικών στην επιθυμία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για…. επικαιροποίηση της συνθήκης της Λώζάνης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της βουλγαρικής δημόσιας τηλεόρασης το βουλγαρικό ΥΠΕΞ απαντά ως εξής:

«Οποιαδήποτε αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης μπορεί να γίνει μόνο με αμοιβαία συμφωνία των μερών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Επίσης η Βουλγαρία πιστεύει ότι η συζήτηση των συνθηκών ειρήνης και των υφιστάμενων συνόρων δεν είναι επωφελής για την διεθνή κοινότητα και την σταθερότητα στην περιοχή».

Την ίδια ώρα οι αντιπρόεδροι των ακροδεξιών κομμάτων που μετέχουν μαζί με το κόμμα του Μπόικο Μπορίσοφ παίρνουν πιο ξεκάθαρη θέση.

Το πρωί ο πρόεδρος των Ενωμένων Πατριωτών Βάλερι Σιμεόνοφ χαρακτήρισε πρόκληση την απαίτηση του Τ. Ερντογάν για αλλαγή της συνθήκης της Λωζάνης ενώ ο αντιπρόεδρος του VMRO και υπουργός Άμυνας Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ ότι προκαλεί ανησυχία η στάση του τούρκου προέδρου και ότι κανένα κόμμα στην Βουλγαρία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε αλλαγή των συνόρων και εγκατάλειψη των διεθνών συνθηκών ζητώντας να είναι κοινή η στάση όλων των κομμάτων.


σχετικα αρθρα