current views are: 7

8 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση18:54

Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα για θρησκευτικό εξτρεμισμό από την απόφαση Ντ. τραμπ

Κατά την έκτακτη συνεδρίασή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητήθηκε εκτενώς το επίμαχο ζήτημα ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το διάστημα 6ης-8ης Δεκεμβρίου κηρύχθηκε τριήμερο οργής». 

Δημοσίευση 18:54’

Κατά την έκτακτη συνεδρίασή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητήθηκε εκτενώς το επίμαχο ζήτημα ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το διάστημα 6ης-8ης Δεκεμβρίου κηρύχθηκε τριήμερο οργής». 

Συνεχίζεται ο διπλωματικός πυρετός που προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει τα Ιεροσόλυμα ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, αυξάνοντας ολοένα τις αντιδράσεις για αυτή την «επικίνδυνη» ενέργεια που ήδη έχει αρχίσει να μετράει θύματα.

Κατά την έκτακτη συνεδρίασή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών συζητήθηκε εκτενώς το επίμαχο ζήτημα ο Νικολάι Μλαντένοφ, ο ειδικός συντονιστής των Ηνωμένων Εθνών για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι το διάστημα 6ης-8ης Δεκεμβρίου κηρύχθηκε τριήμερο οργής». 

Ο αξιωματούχους του ΟΗΕ προειδοποίησε για τον κίνδυνο αυτή η απόφαση να πυροδοτήσει «τον θρησκευτικό εξτρεμισμό». 

Η Βρετανία που καταδίκασε εξ αρχής την απόφαση του Αμερικανού προέδρου, κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρουσιάσουν τις λεπτομερείς προτάσεις τους για την ειρήνευση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων και χαρακτήρισε «μη βοηθητική» την απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μάθιου Ράικροφτ,  σχολίασε ότι οι αποφάσεις αυτές δεν εξυπηρετούν την προοπτική της ειρήνης στην περιοχή κατά τη συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας που συνήλθε εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει τις εξελίξεις. «Ενθαρρύνουμε σθεναρά την αμερικανική κυβέρνηση να παρουσιάσει λεπτομερείς προτάσεις για μια διευθέτηση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Το Ηνωμένο Βασίλειο θα κάνει επίσης ό,τι μπορεί για να στηρίξει την πρόοδο και το όραμα μιας βιώσιμης ειρήνης», συνέχισε ο Βρετανός διπλωμάτης.

Ο πρεσβευτής της Αιγύπτου Αμρ Αμπουλάτα είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ θα έχει «σοβαρές, αρνητικές επιπτώσεις» στην ειρηνευτική διαδικασία.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ Νίκι Χέιλι υποστήριξε ότι η Ουάσινγκτον είναι αξιόπιστος μεσολαβητής και κατηγόρησε τα Ηνωμένα Έθνη ότι βλάπτουν αντί να προωθούν την ειρήνη, εξαπολύοντας άδικες επιθέσεις στο Ισραήλ. “Το Ισραήλ ποτέ δεν θα εξαναγκαστεί –και δεν θα έπρεπε να εξαναγκαστεί– σε μια συμφωνία από τα Ηνωμένα Έθνη ή από μια ομάδα χωρών που έχουν αποδείξει ότι περιφρονούν την ασφάλειά του”, είπε.

Η Χέιλι επέμεινε ότι ο Τραμπ είναι δεσμευμένος στην ειρηνευτική διαδικασία και ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πάρει θέση σε ό,τι αφορά τα όρια της Ιερουσαλήμ ή τα σύνορα. “Οι πράξεις μας έχουν σκοπό να βοηθήσουν την προώθηση της ειρήνης. Πιστεύουμε ότι ίσως να βρισκόμαστε πιο κοντά από ποτέ στον στόχο αυτόν”, υποστήριξε

Η ανατροπή της πολιτικής που ακολουθούσαν οι ΗΠΑ στο Μεσανατολικό επί δεκαετίες προκάλεσε την οργή των Παλαιστινίων. Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Τουλάχιστον ένας σκοτώθηκε και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό.

Στην αντίπερα όχθη, ο Σουηδός ομόλογός του Ολόφ Σκογκ υπενθύμισε το ψήφισμα 2334, που εγκρίθηκε την 23η Δεκεμβρίου του 2016 και το οποίο υπογραμμίζει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας «δεν θα αναγνωρίσει καμία τροποποίηση των συνόρων της 4ης Ιουνίου του 1967, περιλαμβανομένων εκείνων της Ιερουσαλήμ, μονάχα εκείνων που συμφωνήθηκαν από τα μέρη μέσω της διαπραγματευτικής οδού».


σχετικα αρθρα