Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στη Βρετανία τις τελευταίες ώρες καθώς η Βουλή καταψήφισε τη συμφωνία της Πρωθυπουργού Τερέζα Μέι με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

Η τροπολογία, που υπερψηφίστηκε με 309 ψήφους υπέρ έναντι 305, ορίζει ότι η Βουλή θα έχει την τελική ψήφο για το Brexit, ουσιαστικά δίνοντας στο κοινοβούλιο το δικαίωμα να ασκήσει βέτο στους όρους για έξοδο από την Ε.Ε.

Η απόφαση αποτελεί πλήγμα για την Βρετανίδα Πρωθυπουργό η οποία φαίνεται ότι δεν έπεισε τους βουλευτές της για την «επόμενη ημέρα» της Βρετανίας εκτός Ε.Ε, ενώ αποτελεί ήττα του Συντηρητικού κόμματος το οποίο έδειξε αδύναμο απέναντι στους «αντάρτες» του κόμματος.

Η κυβέρνηση «απογοητεύθηκε» από την ψηφοφορία, δήλωσε εκπρόσωπος σε δήλωση, προσθέτοντας ότι «αυτή η τροπολογία δεν μας εμποδίζει να προετοιμάσουμε το βιβλίο καταστατικών μας για την ημέρα εξόδου».

Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι η ήττα αυτή της βρετανίδας πρωθυπουργού έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή καθώς η Μέι αναμένεται την Πέμπτη στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ να παροτρύνει τους ηγέτες των 27 κρατών μελών να εγκρίνουν την συνέχιση των συνομιλιών για το Brexit στη δεύτερη φάση τους και να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για μια μελλοντική εμπορική σχέση.