ΔΙΕΘΝΗ

Η Αν. Μέρκελ απορρίπτει το σχέδιο του Ντ. Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων

Δημοσίευση 14 Δεκεμβρίου 2017, 17:23 / Ανανεώθηκε 14 Δεκεμβρίου 2017, 21:49
Η Αν. Μέρκελ απορρίπτει το σχέδιο του Ντ. Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων
Facebook Twitter Whatsapp

Σαφείς αποστάσεις και από τη γερμανίδα καγκελάριο 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ την πρόταση του Ντόναλντ Τουσκ για κατάργηση των ποσοστώσεων προσφύγων σε χώρες της ΕΕ, αφήνοντας μάλιστα σαφέστατες αιχμές κατά του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Όπως επεσήμανε προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, «χρειαζόμαστε αλληλεγγύη όχι μόνο στη διευθέτηση των προσφυγικών ροών –αυτό είναι καλό και σημαντικό- αλλά χρειαζόμαστε επίσης και εσωτερική αλληλεγγύη. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να υπάρχει επιλεκτική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ενώ χαρακτήρισε «μη επαρκές» το σχετικό πλαίσιο συζήτησης που έχει θέσει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του, προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο κ. Τουσκ επανήλθε στο ζήτημα του προσφυγικού, λέγοντας ότι αποτελεί ένα θέμα με δύσκολη εύρεση «κοινής γλώσσας» μεταξύ των Ευρωπαίων ενώ παράλληλα έκανε λόγο για διχασμό ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση.

«Η Σύνοδος αυτή είναι αντανακλά ξεκάθαρα το γεγονός ότι μόνο όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να λειτουργήσουμε αποτελεσματικά στα πιο δύσκολα ζητήματα και καθήκοντα. Όπως για παράδειγμα με την ευρωπαϊκή άμυνα ή με το Brexit. Σήμερα λανσάρουμε ένα φιλόδοξο και πολύ ρεαλιστικό σχέδιο στον τομέα της άμυνας. Και αύριο θα ολοκληρώσουμε και τυπικά την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit.