current views are: 8

18 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση14:10

Κολοσσιαία επένδυση από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της «ρωσικής απειλής»

Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να διαθέσει 214 εκατομμύρια δολάρια για έργα εκσυγχρονισμού στρατιωτικών εγκαταστάσεων

Δημοσίευση 14:10’

Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να διαθέσει 214 εκατομμύρια δολάρια για έργα εκσυγχρονισμού στρατιωτικών εγκαταστάσεων

Η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να διαθέσει 214 εκατομμύρια δολάρια για την κατασκευή αεροδρομίων, εκπαιδευτικών χώρων και λοιπών στρατιωτικών εγκαταστάσεων σε μια άνευ προηγουμένου στρατιωτική συγκέντρωση στην Ανατολική και Βόρεια Ευρώπη με στόχο την ανάσχεση της «ρωσικής επιθετικότητας». 

Ο προγραμματισμένος εκσυγχρονισμός των αεροπορικών βάσεων, που βρίσκονται κατά κύριο λόγο στην ανατολική Ευρώπη κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, καθώς και στην Ισλανδία και τη Νορβηγία, αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Πρωτοβουλίας Αποτροπής (EDI) ύψους 4,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η οποία αποσκοπεί να «καθησυχάσει» τους ευρωπαίους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

Τα κεφάλαια θα διανεμηθούν σε ένα σύνολο εννέα βάσεων στη Λετονία, την Εσθονία, τη Σλοβακία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, το Λουξεμβούργο, την Ισλανδία και τη Νορβηγία για να μπορούν να φιλοξενήσουν κορυφαία αμερικανικά αεροπλάνα, αναφέρουν οι Air Force Times.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αναπτύξουν F-22 Raptor και F-35 αεροσκάφη πέμπτης γενιάς σε μερικές από τις βάσεις της Βαλτικής και της Βόρειας Ευρώπης για να εντοπίσουν και να αποτρέψουν τα ρωσικά υποβρύχια, ανέφερε η εφημερίδα, ενώ ένας εκπρόσωπος για την ευρωπαϊκή διοίκηση των ΗΠΑ.

Ο κ. Juan Martinez, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τη φύση ή τον τόπο των επιχειρήσεων.

Ο Ναυτικός Αεροσταθμός Keflavik στην Ισλανδία πρόκειται να υποβληθεί σε εκσυγχρονισμό 14 εκατομμυρίων δολαρίων με την προσθήκη νέων υπόστεγων για να φιλοξενήσει αεροσκάφη θαλάσσιας περιπολίας P-8A Poseidon. 

Το αεροσκάφος που ονομάζεται “δολοφόνος των υποβρυχίων”, είναι εξοπλισμένο με τορπίλες, πυραύλους Harpoon και άλλα όπλα.

Μέρος της επένδυσης θα δαπανηθεί για την κατασκευή νέων διαδρόμων και εγκαταστάσεων αποθήκευσης καυσίμων στις αεροπορικές βάσεις. Περίπου 55 εκατομμύρια δολάρια θα μεταφερθούν στην ουγγρική πόλη Kecskemet προκειμένου να «αυξηθεί η χωρητικότητα αποθήκευσης καυσίμων και να αναβαθμιστεί το αεροδρόμιο», σύμφωνα με τον Martinez. 

Σημείωσε ότι οι μεγάλης κλίμακας αναβαθμίσεις υποδομών σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν σημαίνει ότι τα αμερικανικά στρατεύματα θα σταθμεύουν εκεί μόνιμα.

Το «RT» τονίζει πως η αντι-ρωσική ατζέντα που υπερασπίζεται το ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ γίνεται όλο και πιο δαπανηρή για τον Αμερικανό φορολογούμενο. Το 2018, ο προϋπολογισμός EDI θα υπερβεί τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια του 2017.


σχετικα αρθρα