Ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροδρίγκεθ Θαπατέρο προκήρυξε πριν από λίγο, πρόωρες εκλογές για την 20ή Νοεμβρίου, κίνηση που αναμενόταν να κάνει για να εκμεταλλευθεί τη βελτιωμένη εικόνα στις δημοσκοπήσεις για το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη μείωση της ανεργίας στη διάρκεια της θερινής περιόδου. Οι εκλογές επρόκειτο να διεξαχθούν κανονικά το Μάρτιο του 2012. Ο Θαπατέρο υποστήριξε ότι η κίνηση αυτή έχει στόχο την αποκατάσταση της «σταθερότητας» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Στην απόφαση του Θαπατέρο έπαιξαν ρόλο και οι «συμβουλές» του διαδόχου του στην ηγεσία των Σοσιαλιστών, Αλφρέντο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, του οποίου το έργο για την τρίτη σερί εκλογική νίκη του κόμματος είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ξεκάθαρο φαβορί είναι ο ηγέτης της κεντροδεξιάς αντιπολίτευσης, Μαριάνο Ραχόι.

Η Ισπανία δέχεται έντονες πιέσεις από τις χρηματαγορές μετά την έκθεση περί πιθανής υποβάθμισής της από τον οίκο αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s, ο οποίος επικαλέστηκε την ασθενή ανάπτυξη της οικονομίας, τις ανεξέλεγκτες δαπάνες των περιφερειών καθώς και άλλα προβλήματα για την τέταρτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ.