current views are: 5

21 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση18:59

Νίκη των αυτονομιστών στην Καταλονία – Στο 83,82% το ποσοστό συμμετοχής

Η συμμετοχή έπιασε ποσοστό υψηλότερο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με εκείνη του Σεπτέμβρη του 2015.

Δημοσίευση 18:59’

Η συμμετοχή έπιασε ποσοστό υψηλότερο κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με εκείνη του Σεπτέμβρη του 2015.

Την απόλυτη πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο εμφανίζουν τα κόμματα που τάσσονται υπερ της αυτονομίας της Καταλονίας . Πρόκειται για μια αναμέτρηση που αναμένεται να καθορίσει το μέλλον του αυτονομιστικού κινήματος στην ισπανική περιφέρεια ύστερα από όσα έλαβαν χώρα με αφορμή την απόφαση του Καταλανού προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόντ να προχωρήσει τις διαδικασίες για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Αυτό ωστόσο που αποτέλεσε ενθαρρυντικό μήνυμα ήταν  το ποσοστό συμμετοχής που ανήλθε στο 83,82%, σύμφωνα με την ανακοίνωση της τοπικής κυβέρνησης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή προσέλευση στις κάλπες είναι υψηλότερη κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2015 που άγγιξε το 74,95%.

Mε το 99% των ψήφων να έχει καταμετρηθεί, τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας συγκεντρώνουν 70 από τις 135 του Κοινοβουλίου.

Οι «CIUDADANOS» που τάσσονται υπέρ της ενότητα με την Ισπανία συγκέντρωσε 37 έδρες, ενώ το κόμμα του Κάρλος Πουτζντεμόν ήρθε δεύτερο με 34.

Το κόμμα «ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA», που είναι υπερ της ανεξαρτησίας έπιασε τις 32 έδρες.

To πανηγύρισε ο Πουτζντεμόν

Από τις Βρυξέλλες χαιρέτισε τη νίκη της αυτονομιστικής παράταξης ο Κάρλες Πουτζντεμόν, αναφέροντας: «Ο συντηρητικός Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχασε στο δημοψήφισμα που ήθελε ο ίδιος και το γεγονός ότι η αυτονομιστική παράταξη διατηρεί την πλειοψηφία στο τοπικό κοινοβούλιο αποτελεί ράπισμα για αυτόν».


σχετικα αρθρα