Περισσότεροι από 3.000 Ιορδανοί, ως επί το πλείστον μέλη της ισλαμικής αντιπολίτευσης, διαδήλωσαν σήμερα στο Αμάν ζητώντας πραγματικές μεταρρυθμίσεις και καταδικάζοντας τις επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης.
"Ο λαός θέλει τη μεταρρύθμιση του καθεστώτος. Εκατομμύρια δηνάρια κλέβονται την ώρα που ο λαός πεθαίνει από την πείνα", φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κυμάτιζαν μια μεγάλη σημαία της Ιορδανίας.

"Μέχρι στιγμής, κανένα από τα αιτήματά μας δεν έχει ικανοποιηθεί. Θέλουμε πραγματικές πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο λαός επιμένει στη μεταρρύθμιση του καθεστώτος", σημείωσε ο Χάμζαχ Μανσούρ, επικεφαλής του Ισλαμικού Μετώπου Δράσης (FAI), το οποίο διοργάνωσε τη διαδήλωση.

Οι διαδηλωτές καταδίκασαν επίσης τη διαφθορά, την "ανάμειξη των υπηρεσιών ασφαλείας" στη ζωή τους, όπως και τις επιθέσεις που διαπράττονται κατά των μέσων ενημέρωσης, οι οποίες αποσκοπούν, σύμφωνα με τους ίδιους, στην "απόκρυψη της αλήθειας".

"Χαιρετίζουμε και σεβόμαστε τους δημοσιογράφους", φώναζαν οι διαδηλωτές, οι οποίοι κρατούσαν πανό στα οποία αναγραφόταν: "Απορρίπτουμε τους περιορισμούς στην ελευθεροτυπία".

Στις 15 Ιουλίου, δημοσιογράφοι ξυλοκοπήθηκαν με κλομπ από την αστυνομία, καθώς αυτή προσπαθούσε να χωρίσει τους διαδηλωτές που ζητούσαν μεταρρυθμίσεις από ομάδα υποστηρικτών του ιορδανικού καθεστώτος.

Ένα μήνα νωρίτερα, περίπου 10 άνθρωποι είχαν επιτεθεί στα γραφεία του Γαλλικού Πρακτορείου στο Αμάν, καταστρέφοντας υλικό και τα παράθυρα.

Οι επιθέσεις αυτές καταδικάστηκαν από τους ιορδανούς βουλευτές και την κυβέρνηση, η οποία δεσμεύτηκε να προστατεύει τα μέσα ενημέρωσης.