Ο πρώην μεγιστάνας του πετρελαίου και επικριτής του Κρεμλίνου Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και ο συνεργάτης του Πλάτον Λεμπέντεφ, που βρίσκονται στη φυλακή από το 2003 και έχουν αποστερηθεί του ομίλου τους, του Yukos, οφείλουν ακόμη περισσότερα από 17 δισεκατομμύρια ρούβλια (425 εκατ. ευρώ) στο ρωσικό κράτος, ανακοίνωσε σήμερα η δικαιοσύνη.
"Η υπηρεσία των δικαστικών επιμελητών ασχολείται τώρα με μια εντολή κατάσχεσης, με ημερομηνία 17 Νοεμβρίου 2005, κατά των Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και Πλάτον Λεμπέντεφ", αναφέρει αυτή η ομοσπονδιακή υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Αυτή η εντολή κατάσχεσης καθιστά τους δύο άνδρες "αλληλέγγυους οφειλέτες για το ποσό των 17.395.449.000 ρουβλίων, προς όφελος του κράτους", αναφέρεται στη δήλωση.

"Στο πλαίσιο της εκτέλεσης αυτής της εντολής, το ποσό των 132.747.000 ρουβλίων (3,3 εκατ. ευρώ) κατασχέθηκε, από τα έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων (οικόπεδα, οχήματα, μετοχές κ.λπ...) και από τραπεζικούς λογαριασμούς" των κ.κ. Χοντορκόφσκι και Λεμπέντεφ, διευκρίνισε η ομοσπονδιακή υπηρεσία.

Εξάλλου εναντίον του Μιχαήλ Χοντορκόφσκι εκκρεμεί εντολή κατάσχεσης 53 εκατομμυρίων ρουβλίων συν τα πρόστιμα ύψους 71 εκατομμυρίων ρουβλίων, ένα συνολικό ποσό περίπου 3,1 εκατ. ευρώ από φόρο εισοδήματος που δεν καταβλήθηκε.

Ο συνεργάτης του Πλάτον Λεμπέντεφ οφείλει για τον ίδιο λόγο 7 εκατομμύρια ρούβλια συν 5.9 εκατομμύρια σε πρόστιμα, συνολικά 322.500 ευρώ, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

"Παρά το γεγονός ότι οι κλητεύσεις τους είχαν σταλεί πολλές φορές, καθώς και στους νόμιμους εκπροσώπους τους, οι Μιχαήλ Χοντορκόφσκι και Πλάτον Λεμπέντεφ, δεν έκαναν καμία προσπάθεια να αποπληρώσουν τα χρέη τους, υπογραμμίζει ακόμη η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία των δικαστικών επιμελητών.