Τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών με το συριακό καθεστώς προανήγγειλε ευθέως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μέσω σφοδρής επίθεσης στον πρόεδρο της χώρας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

«Ο Άσαντ είναι αναμφίβολα ένας τρομοκράτης που ασκεί κρατική τρομοκρατία», δήλωσε ο Ερντογάν σε τηλεοπτική συνέντευξή του με τον τυνήσιο ομόλογό του Μπέτζι Καΐντ Εσεμπσί στην Τύνιδα.

«Είναι αδύνατο να συνεχίσουμε με τον Άσαντ. Πώς μπορούμε να αγκαλιάσουμε το μέλλον με έναν σύρο πρόεδρο, ο οποίος έχει σκοτώσει σχεδόν ένα εκατομμύριο από τους πολίτες του;», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σε περίπτωση ωστόσο αποχώρησης της Τουρκίας από τις συζητήσεις για το μέλλον της Συρίας, υπάρχουν φόβοι για δραματική επιδείνωση των σχέσεων της Άγκυρας με την Τουρκία, οι οποίες αναθερμάνθηκαν πρόσφατα και επισφραγίστηκαν με τη συμφωνία παραχώρησης των S-400 στη γειτονική μας χώρα, αλλά και από σειρά άλλων εμπορικών συμφωνιών.

Η Ρωσία, παίκτης – κλειδί, στον συριακό εμφύλιο, στήριξε τον Άσαντ από την αρχή της αιματηρής σύγκρουσης, ενώ από τα τέλη του 2015 ενεπλάκη ενεργά στέλνοντας αεροπορικές δυνάμεις και στρατεύματα.

Πρόσφατα, η Μόσχα, μαζί με την Τουρκία και το Ιράν συμφώνησαν σε ειρηνευτικές συνομιλίες για το μέλλον της Συρίας, μια διαδικασία που τίθεται εν αμφιβόλω έπειτα και από τις σημερινές δηλώσεις του Ερντογάν