Οι ΗΠΑ κάλεσαν σήμερα τους Λίβυους εξεγερμένους να παραμείνουν ενωμένοι και συγκεντρωμένοι στο στόχο τους -- δηλαδή την ανατροπή του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι -- μετά τη δολοφονία του στρατιωτικού ηγέτη τους, στρατηγού Γιούνες.
Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μαρκ Τόνερ, εξέφρασε τα συλλυπητήριά του και είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν προσδιορίσει ποιος σκότωσε τον Άμπντελ Φάταχ Γιούνες. Γύρω από το θάνατο του στρατηγού ακούστηκαν πολλά σενάρια κάποια από τα οποία έλεγαν ότι τον σκότωσαν οι ίδιοι οι εξεγερμένοι γιατί τον υποψιάζονταν για προδοσία.

"Το σημαντικό είναι (οι εξεγερμένοι) να δράσουν γρήγορα και με διαφάνεια ώστε να διασφαλίσουν την ενότητα της λιβυκής αντιπολίτευσης", είπε ο Τόνερ. "Είναι σημαντικό να μείνουν προσηλωμένοι στο στόχο, δηλαδή τη δημοκρατική μετάβαση για το λιβυκό λαό", πρόσθεσε.

Ο Τόνερ κατηγόρησε ωστόσο τον Καντάφι ότι δημιούργησε τις "συνθήκες" για τη δολοφονία του στρατηγού. "Μια τέτοια τραγωδία απεικονίζει την κατάσταση που δημιούργησαν ο Καντάφι και το καθεστώς του. Καταδεικνύει ότι θα πρέπει να εγκαταλείψει αμέσως την εξουσία", τόνισε.