current views are: 6

28 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση11:32

Σέρβος ΥΠΕΞ: «Δεν μπορούν τα προβλήματα να κρύβονται κάτω από το χαλί στα Βαλκάνια»

Μιλώντας ο Ντάσιτς για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, προειδοποίησε ότι μπορεί τα προβλήματα να κρύβονται κάτω από το χαλί. 

Δημοσίευση 11:32’

Μιλώντας ο Ντάσιτς για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, προειδοποίησε ότι μπορεί τα προβλήματα να κρύβονται κάτω από το χαλί. 

Παρεμβάσεις για όλα τα θέματα που απασχολούν τα Δυτικά Βαλκανία έκανε μέσω εκπομπής της Σερβικής κρατικής τηλεόρασης ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Ίβιτσα Ντάσιτς, διατυπώνοντας τα ”παράπονα” όλων των γύρω χωρών από τη Σερβία. 

«Έχουν όλοι παράπονα με την Σερβία» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Όπως υπογράμμισε: «Η ΕΕ έχει παράπονα που δεν χρησιμοποιούμε τον συνταγματικό όρο ΠΓΔΜ, η ΠΓΔΜ επίσης θυμώνει για τον ίδιο λόγο και για εκδίκηση ψηφίζει υπέρ του Κοσόβου στην Ουνέσκο» και συνέχισε «Δεν μπορούμε να είμαστε μόνο εμείς Χριστιανοί και να γυρίζουμε συνεχώς το άλλο μάγουλο όταν μας χτυπάνε, πρέπει να υπάρχει αμοιβαιότητα». 

Μιλώντας ο Ντάσιτς για την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, προειδοποίησε ότι μπορεί τα προβλήματα να κρύβονται κάτω από το χαλί, αλλά οι συνθήκες που ευνοούν συγκρούσεις δεν είναι μακριά, όχι λόγω των Σέρβων, αλλά κυρίως των παρεμβάσεων των μεγάλων δυνάμεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τις ΗΠΑ, την Αγγλία και την Γαλλία ότι ασκούν αφόρητες πιέσεις για αναγνώριση του Κοσόβο, ενώ εκτίμησε ότι πραγματικός φίλος της Σερβίας είναι μόνο η Ρωσία, η οποία επειδή είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας θα αποτρέψει με βέτο την αναγνώριση του Κοσόβου ως μέλος του ΟΗΕ.

Αυτά ειπώθηκαν από τον Σέρβο υπουργό την ίδια ώρα που ο αρχηγός του Αλβανικού Στρατού Μπαρντίλ Κολοτσάκου δήλωσε από την Πρίστινα ότι η Αλβανία θα βοηθήσει την μετατροπή των δυνάμεων Ασφαλείας του Κοσόβου σε Ένοπλες Δυνάμεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι παραμερίζεται ο πιθανός μελλοντικός ρόλος του Κοσόβου ως μέλος του ΝΑΤΟ. 

Τέλος, ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ στην προσπάθεια να αποδείξει στους συμπατριώτες του ότι η ένταξη στο ΝΑΤΟ-σ.σ δηλαδή κ η επίλυση της ονομασίας-είναι ευνοϊκή για την χώρα του υποστήριξε ότι με την ένταξη στο ΝΑΤΟ θα αυξηθούν οι επενδύσεις.

Συγχρόνως σε μια ακόμη προσπάθεια να επιβάλει την επανένταξη των βουλευτών του VMRO στην Βουλή απείλησε ότι αν συνεχιστεί η αποχή θα περικοπούν οι βουλευτικοί τους μισθοί. 

«’Όταν δεν δουλεύεις, δεν πληρώνεσαι» τόνισε χαρακτηριστικά. 

 


σχετικα αρθρα