current views are: 9

28 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση11:49

Πανάκριβος ρωσικός δορυφόρος χάθηκε στο διάστημα

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν αποκάλυψε πως η απώλεια του δορυφόρου οφείλεται σ’ ένα ανθρώπινο λάθος.

Δημοσίευση 11:49’

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν αποκάλυψε πως η απώλεια του δορυφόρου οφείλεται σ’ ένα ανθρώπινο λάθος.

Εξαιτίας ενός λάθους στον προγραμματισμό των συντεταγμένων, χάθηκε ένας πανάκριβος δορυφόρος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας τον περασμένο μήνα.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η Roscosmos είχε ανακοινώσει ότι έχασε την επαφή με τον μετεωρολογικό δορυφόρο Meteor-M, μετά την εκτόξευση του πυραύλου που τον μετέφερε από το νέο κοσμοδρόμιο Vostochny στη ρωσική άπω Ανατολή. Με δήλωσή του στο κρατικό δίκτυο Rossiya 24, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Ρογκόζιν αποκάλυψε πως η απώλεια του δορυφόρου οφείλεται σ’ ένα ανθρώπινο λάθος.

Ο πύραυλος που μετέφερε τον κόστους 45 εκ. δολαρίων Meteor-M κι άλλους 18 μικρότερους δορυφόρους που ανήκαν σε εταιρείες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, τη Γερμανία, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, είχε προγραμματιστεί με λάθος συντεταγμένες. «Ο πύραυλος προγραμματίστηκε λες και εκτοξεύθηκε από το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ» [στο Καζακστάν], είπε ο Ρογκόζιν. «Έκαναν λάθος στις συντεταγμένες».

Το διαστημικό κέντρο Vostochny βρίσκεται μέσα στα δάση της τάιγκα στην περιοχή Αμούρ της Ρωσίας. Εγκαινιάστηκε τον Απρίλιο του 2016 μετά από μεγάλες καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους, ένα 24ωρο αφότου μια τεχνική βλάβη ανάγκασε τους υπευθύνους να αναβάλουν την κοπή της κορδέλας παρουσία του Βλαντιμίρ Πούτιν.


σχετικα αρθρα