current views are: 12

31 Δεκεμβρίου 2017
Δημοσίευση13:35

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για την αλλαγή χρόνου στη Γαλλία

Τεράστια κινητοποίηση των αρχών

Δημοσίευση 13:35’

Τεράστια κινητοποίηση των αρχών

Δρακόντεια είναι τα μέτρα ασφάλειας σε όλη τη χώρα και ιδιαίτερα στο Παρίσι, προκειμένου να εορτασθεί χωρίς πρόβλημα ο ερχομός του 2018.

Παρ’ ότι το 2017 ήταν μια χρονιά που η Γαλλία υπέστη λιγότερες τρομοκρατικές επιθέσεις απ’ ότι την προηγούμενη διετία, εντούτοις «η τρομοκρατική απειλή παραμένει σε υψηλά επίπεδα» αναγνώρισε ο νομάρχης Παρισίων και αρχηγός των αστυνομικών δυνάμεων Μισέλ Ντελπουές.

Έτσι, 140.000 στελέχη των αστυνομικών δυνάμεων και δυνάμεων πρώτων βοηθειών και διασωστών, έχουν ήδη μετακινηθεί από χθες σε όλη την επικράτεια.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εσωτερικών Φρεντερίκ ντε Λανουβέλ, πρόκειται για 56.000 αστυνομικούς και 36.000 χωροφύλακες, στους οποίους προστίθενται 7.000 στρατιωτικοί και 40.000 του Σώματος των πυροσβεστών και διασωστών.

Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στο Παρίσι, όπου εκτιμάται ότι περίπου 300.000 άτομα θα συγκεντρωθούν σήμερα το βράδυ, γύρω από τη λεωφόρο των Ηλυσίων, στο προαύλιο και στους κήπους του Τροκαντερό απέναντι από τον φωταγωγημένο Πύργο του Άιφελ, για να υποδεχθούν με σαμπάνια το 2018.

«Θα υπάρξουν κιγκλιδώματα, μια πραγματική αστυνομική παρουσία με ένστολους, αλλά και μια λιγότερο ορατή αστυνομικών χωρίς στολή και 70 κινητές μονάδες» εξήγησε ο εκπρόσωπος και πρόσθεσε: «Η κινητοποίηση αυτή είναι απαραίτητη γιατί η τρομοκρατική απειλή συνεχίζει να είναι σημαντική, ενώ υψηλός είναι πάντα και ο κίνδυνος αστικής βίας κατά τη νύχτα της 31ης, τη νύχτα του ρεβεγιόν».

Στα ύψη η «ενδογενής απειλή»

Η διπλή σύλληψη την περασμένη εβδομάδα ενός άνδρα 21 ετών στη Λυών και μιας 19χρονης στο Παρίσι που σχεδίαζαν τρομοκρατική επίθεση για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, ξαναζωντάνεψε τις ανησυχίες, έναν μόλις χρόνο μετά την τραγωδία της Νίκαιας (86 νεκροί και πλέον των 450 τραυματιών).

Τα δύο αυτά νεαρά άτομα, που εκ πρώτης όψεως δεν διαπιστώθηκε να έχουν τον όποιο σύνδεσμο μεταξύ τους, ήταν αποφασισμένα να δράσουν το καθένα με τον τρόπο του.

Ο άνδρας σχεδίαζε να επιτεθεί σε στρατιώτες και η γυναίκα στην επαρχία.

Το ανησυχητικό αυτό περιστατικό έκανε τον νομάρχη Παρισίων Μισέλ Ντελπουές να δηλώσει:

«Οι δύο αυτές συλλήψεις απεικονίζουν την πραγματικότητα μιας διάχυτης ενδογενούς απειλής, με άτομα που είναι έτοιμα να δράσουν με απλοϊκά μέσα, που όμως είναι το ίδιο επικίνδυνα».

Έτσι εκτιμάται ότι αυτή την περίοδο των εορτών, το βάρος των δυνάμεων ασφάλειας επικεντρώνεται κυρίως στην «εσωτερική απειλή». Για τη Γαλλία, η πρόκληση της «εσωτερικής απειλής» αναμένεται να ενταθεί προσεχώς τόσο εξ’ αιτίας της επιστροφής των Γάλλων τζιχαντιστών από την Ιρακο-Συριανή εμπόλεμη ζώνη μετά την ήττα του ISIS, όσο και από την προσεχώς αναμενόμενη απελευθέρωση τζιχαντιστών που εκτίουν την ποινή τους στις γαλλικές φυλακές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα