current views are: 6

5 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση16:37

Εμ. Μακρόν: Εταιρική σχέση, αντί για ένταξη στην ΕΕ – Τ. Ερντογάν: Βαρεθήκαμε να περιμένουμε

Αιχμές του προέδρου της Γαλλίας που ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να σεβαστεί το κράτος Δικαίου

Δημοσίευση 16:37’

Αιχμές του προέδρου της Γαλλίας που ζήτησε από τον Τούρκο ομόλογό του να σεβαστεί το κράτος Δικαίου

Ως… ψυχρό μπορεί να χαρακτηριστεί το κλίμα κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση του Εμανουέλ Μακρόν με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά την επίθεση… φιλίας που προηγήθηκε από τον πρόεδρο της Τουρκίας.

Ο κ. Μακρόν επεσήμανε στον τούρκο ομόλογό του ότι οι δημοκρατικές χώρες πρέπει να σέβονται το κράτος δικαίου στη μάχη που δίνουν εναντίον της τρομοκρατίας.

«Οι δημοκρατίες μας πρέπει με σθένος να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στην τρομοκρατία… Αλλά την ίδια ώρα οι δημοκρατίες μας πρέπει να προστατεύουν πλήρως το κράτος δικαίου» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Επιπλέον, ο Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε ότι οι πρόσφατες εξελίξεις στην Τουρκία δεν επιτρέπουν καμία πρόοδο στη διαδικασία ένταξης της Άγκυρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Θα ήταν υποκριτικό να προσποιούμαστε ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν νέα κεφάλαια στις συνομιλίες με την ΕΕ, τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Μακρόν πρότεινε αντί για πλήρη ένταξη της Άγκυρας, εταιρική σχέση. «Πρέπει (…) να σκεφτούμε το ενδεχόμενο εάν μπορούμε να επανεξετάσουμε αυτή τη σχέση όχι στο πλαίσιο της διαδικασίας ένταξης αλλά πιθανόν μιας συνεργασίας, μιας εταιρικής σχέσης με τελικό σκοπό (…) να διασφαλίσουμε την “αγκίστρωση” της Τουρκίας και του τουρκικού λαού στην Ευρώπη και ότι το μέλλον της (Τουρκίας) θα οικοδομείται με το βλέμμα στην Ευρώπη και μαζί με την Ευρώπη» σημείωσε ενδεικτικά.

«Βούλησή μου είναι να κάνουμε περισσότερα μαζί, η Τουρκία να παραμείνει αγκιστρωμένη, δεμένη στην Ευρώπη όμως πιστεύω ότι η διαδικασία (ένταξης), όπως έχει ξεκινήσει δεν θα ολοκληρωθεί εντός των επόμενων ετών» τόνισε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους.

Από την πλευρά του, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι η Τουρκία έχει «κουραστεί» να περιμένει το ενδεχόμενο ένταξής της στην ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να εκλιπαρούμε συνεχώς για την είσοδό (μας) στην ΕΕ» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Από την επεισοδιακή συνέντευξη, δεν έλειψε και ο… τσακωμός του Τ. Ερντογάν με έναν δημοσιογράφο, ο οποίος τον ρώτησε για την πολιτική της Τουρκίας στη Συρία:

«Μιλάτε σαν γκιουλενιστής. Υποστηρικτές του Γκιουλέν έκαναν αυτές τις επιχειρήσεις και τώρα είναι στη φυλακή. Γιατί δεν ρωτάτε και τις ΗΠΑ για τα όπλα που έστειλαν στη Συρία; Μάθετε να μην μιλάτε σαν γκιουλενιστής».

«Η τρομοκρατία δεν δημιουργείται από μόνη της. Η τρομοκρατία και οι τρομοκράτες έχουν “κηπουρούς”» που τους στηρίζουν, σημείωσε λίγο νωρίτερα ο Ερντογάν.

«Αυτοί οι “κηπουροί” είναι εκείνοι οι άνθρωποι που θεωρούνται ως στοχαστές. Εκείνοι τροφοδοτούν (την τρομοκρατία)… από τις στήλες τους στις εφημερίδες» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

«Κάποια ημέρα, θα το ανακαλύψετε, ότι αυτοί οι άνθρωποι θα εμφανιστούν ως τρομοκράτες μπροστά σας».


σχετικα αρθρα