current views are: 6

8 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση05:46

Μπ. Νετανιάχου: Να καταργηθεί η υπηρεσία του ΟΗΕ για την αρωγή στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες

Την κατηγορεί για αντισημιτισμό.

Δημοσίευση 05:46’

Την κατηγορεί για αντισημιτισμό.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου  επανέλαβε την Κυριακή την προτροπή του να καταργηθεί η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την αρωγή στους παλαιστίνιους πρόσφυγες, την οποία κατηγορεί για αντισημιτισμό.

«Η ίδια η ύπαρξη του UNRWA διαιωνίζει το πρόβλημα των παλαιστίνιων προσφύγων λόγω της αφήγησης για το λεγόμενο δικαίωμα της επιστροφής, ο πραγματικός σκοπός του οποίου είναι η καταστροφή του Κράτους του Ισραήλ», υποστήριξε ο Νετανιάχου κατά τη διάρκεια του εβδομαδιαίου υπουργικού του συμβουλίου.

«Γι’ αυτό είναι καιρός να διαλυθεί το UNRWA και οι δραστηριότητές του να ανατεθούν στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες» (UNHCR), πρόσθεσε ο Νετανιάχου, υπενθυμίζοντας ότι έκανε την ίδια πρόταση τον Ιούνιο, όταν είχε επισκεφθεί το Ισραήλ η αμερικανίδα πρεσβεύτρια στον ΟΗΕ, η Νίκι Χέιλι.

Οι Παλαιστίνιοι είναι οι μόνοι για τους οποίους υπάρχει ειδική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, ενώ για τα εκατομμύρια των προσφύγων από άλλες χώρες αρμόδια είναι η UNHCR, επέμεινε ο Νετανιάχου.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός εξάλλου δήλωσε πως «συμφωνεί απόλυτα» με τις σφοδρές επικρίσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος απείλησε την περασμένη εβδομάδα να διακόψει την αμερικανική οικονομική βοήθεια που προορίζεται για τους Παλαιστίνιους.

Το 2016, οι ΗΠΑ διέθεσαν 319 εκατομμύρια δολάρια (265 εκατ. ευρώ) για να προσφερθεί βοήθεια στους Παλαιστίνιους, μέσω της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης (USAID), σύμφωνα με τον ιστότοπο της τελευταίας. Σε αυτό το ποσό προστίθενται τα 304 εκατ. δολάρια (252 εκατ. ευρώ) που δόθηκαν από την Ουάσινγκτον στα προγράμματα του ΟΗΕ στα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Το Γραφείο Αρωγής και Έργων των ΗΕ για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) διανέμει οικονομική βοήθεια και προσφέρει κοινωνικές υπηρεσίες. Λειτουργεί επίσης κέντρα εκπαίδευσης δασκάλων και διαχειρίζεται εκατοντάδες σχολεία στη Λωρίδα της Γάζας, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ, στον Λίβανο, στην Ιορδανία και στη Συρία.

Σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα, ο εκπρόσωπος του UNRWA Κρις Γκάνες υπενθύμισε από την πλευρά του ότι η εντολή της υπηρεσίας του προήλθε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και ότι το καθήκον που της είχε ανατεθεί είναι να «συνεχίσει να προσφέρει υπηρεσίες ωσότου εξευρεθεί μια δίκαιη και διαρκής λύση για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες».

«Αυτό που διαιωνίζει την κρίση των προσφύγων είναι το ότι τα μέρη (που εμπλέκονται στη σύγκρουση) δεν βρίσκουν λύση για να τερματιστεί αυτή η κατάσταση», πρόσθεσε ο Γκάνες. Για αυτό θα χρειαστεί αποφασιστικότητα ώστε να προχωρήσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στη βάση «των αποφάσεων του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου», ενώ προϋπόθεση για να υπάρξει λύση είναι η «ενεργή δέσμευση της διεθνούς κοινότητας», συμπλήρωσε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 


σχετικα αρθρα