current views are: 13

9 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση02:30

Το αστρονομικό ρολόι της παλιάς Πράγας θα σταματήσει για έξι μήνες

Το εντυπωσιακό αυτό ρολόι διαθέτει έναν περίπλοκο και απίστευτα ακριβή μηχανισμό.

Δημοσίευση 02:30’

Το εντυπωσιακό αυτό ρολόι διαθέτει έναν περίπλοκο και απίστευτα ακριβή μηχανισμό.

Ένας από τους σημαντικότερους πόλους έλξης τουριστών στην παλιά Πράγα, το αστρονομικό ρολόι που χρονολογείται στις αρχές του 15ου αιώνα, σταμάτησε χθες να λειτουργεί λόγο εργασιών, που έχουν ως στόχο τη διάσωσή του για τις μελλοντικές γενιές. Οι εργασίες θα διαρκέσουν έξι μήνες.

«Το ρολόι της παλιάς πόλης είναι ένα από τα σύμβολα της Πράγας και η επισκευή του συνιστά αναγκαία και υπεύθυνη απόφαση», δήλωσε ο Γιαν Βολφ, σύμβουλος Πολιτισμού στον δήμο. Το ρολόι θα αποσυναρμολογηθεί εντελώς εντός των προσεχών ημερών και στη συνέχεια θα μεταφερθεί σε εργαστήριο για να επισκευαστεί, συμπλήρωσε.

Το εντυπωσιακό αυτό ρολόι διαθέτει έναν περίπλοκο και απίστευτα ακριβή μηχανισμό. το ρολόι βρίσκεται στην πρόσοψη της νότιας πλευράς του παλιού δημαρχείου. Με το χτύπημα κάθε ώρας προσελκύει τους τουρίστες οι οποίοι εντυπωσιάζονται από την παρέλαση των ξύλινων αγαλματίδιων των 12 Αποστόλων μέσα από τα δύο μικρά παράθυρα που υπάρχουν πάνω από έναν περίτεχνο αστρολάβο. Το αστρονομικό αυτό όργανο δείχνει τις κινήσεις των άστρων μεταξύ των συμβόλων του ζωδιακού κύκλου.

Στη δεξιά πλευρά του ρολογιού βρίσκεται ένας σκελετός που απεικονίζει τον Χάρο. Αυτός τραβά με το ένα χέρι το σκοινί μιας καμπανούλας και τότε αρχίζουν να προβάλλουν οι 12 Απόστολοι, μια παρέλαση που τελειώνει σε ένα λεπτό με τα κακαρίσματα ενός χρυσού κόκορα που κουνά τα φτερά του.

Ο βασικός μηχανισμός του ρολογιού σχεδιάστηκε πολύ πριν από τη γέννηση του Κοπέρνικου. Το ρολόι σχεδιάστηκε με βάση την υπόθεση ότι η Γη αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος.

Ένας παλιός θρύλος θέλει οι δημοτικοί σύμβουλοι της Πράγας να τύφλωσαν τον ωρολογοποιό μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του για να τον εμποδίσουν να κατασκευάσει αλλού έναν μηχανισμό τόσο σοφό.

Ο δήμος της Πράγας θέλει να ελαχιστοποιήσει την απογοήτευση των επτά εκατομμυρίων επισκεπτών που κάθε χρόνο διαμένουν στα ξενοδοχεία της “πόλης με τους εκατό πύργους”: η εγκατάσταση γιγαντοοθόνης που αναπαράγει το θέαμα είναι μια από τις εκδοχές που εξετάζονται, δήλωσε ο Βολφ.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ


σχετικα αρθρα