current views are: 6

9 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση13:27

Β. Κορέα: Τα πυρηνικά μας είναι στραμμένα κατά των ΗΠΑ

Βορειοκορεάτες αθλητές και αξιωματούχοι θα μεταβούν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Δημοσίευση 13:27’

Βορειοκορεάτες αθλητές και αξιωματούχοι θα μεταβούν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Αναπάντεχα βήματα προσέγγισης, έπειτα από χρόνια εντάσεων έκαναν σήμερα, Τρίτη, η Βόρεια και η Νότια Κορέα.

Αξιωματούχοι των δύο χωρών συναντήθηκαν και συμφώνησαν να διεξαγάγουν στρατιωτικές συνομιλίες προκειμένου να μειωθεί η ένταση στη χερσόνησο, αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσαν οι δύο πλευρές. Οι δύο χώρες συμφώνησαν «να μειώσουν τη στρατιωτική ένταση και να διεξαγάγουν στρατιωτικές συνομιλίες για το θέμα» αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι δύο πλευρές ανέφεραν εξάλλου πως Βορειοκορεάτες αθλητές και αξιωματούχοι θα μεταβούν στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στη Νότια Κορέα τον Φεβρουάριο.

«Η βορεοκορεατική πλευρά θα στείλει μια αντιπροσωπεία της εθνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, αθλητές, μαζορέτες, μια ομάδα καλλιτεχνών, μια ομάδα επίδειξης Τάε-κβο-ντο και μια υπηρεσία Τύπου, και ο Νότος θα παράσχει υλικό και εγκαταστάσεις», αναφέρεται στην ανακοίνωση των δύο πλευρών.

Αξιωματούχοι και των δύο πλευρών είπαν ότι συμφώνησαν να συναντηθούν εκ νέου για να επιλύσουν προβλήματα και να αποτρέψουν μια σύρραξη, όμως η Πιονγκγιάνγκ τονίζει ότι ο αφοπλισμός δεν θα αποτελέσει αντικείμενο των συζητήσεων αυτών. «Όλα τα όπλα μας, συμπεριλαμβανομένων των ατομικών βομβών, των βομβών υδρογόνου και των βαλλιστικών πυραύλων, στοχεύουν μόνο τις Ηνωμένες Πολιτείες, ότι τους αδελφούς μας (σ.σ. τους Νοτιοκορεάτες), ούτε την Κίνα και τη Ρωσία», είπε ο επικεφαλής των διαπραγματευτών της Βόρειας Κορέας, Ρι Σον Γκουόν. «Δεν πρόκειται για ένα ζήτημα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Κορέας και η ανάδειξη αυτού του θέματος θα είχε αρνητικές συνέπειες και θα διακινδυνεύαμε να εκμηδενιστούν όλα τα καλά, σημερινά επιτεύγματα», πρόσθεσε ο Ρι που είναι πρόεδρος της Επιτροπής για την Ειρηνική Επανένωση της Πατρίδας.

Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου είπε ότι η συμμετοχή της Βόρειας Κορέας στους Ολυμπιακούς θα αποτελέσει «μια ευκαιρία για να διαπιστώσει το καθεστώς την αξία του τερματισμού της διεθνούς απομόνωσής του μέσω της αποπυρηνικοποίησης».

Ο Λευκός Οίκος δεν έκανε κανένα σχόλιο για τη δήλωση ότι οι ΗΠΑ είναι ο μοναδικός στόχος των πυρηνικών όπλων της Βόρειας Κορέας. Παρά τις δηλώσεις του Ρι, το υπουργείο Επανένωσης της Νότιας Κορέας σημείωσε ότι θεωρεί πως οι δεσμοί μεταξύ των δύο χωρών και τα βήματα που συμφωνήθηκαν στις σημερινές συνομιλίες θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια συζήτηση για την οριστική επίλυση του πυρηνικού ζητήματος. «Θα συνεργαστούμε στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, την Ιαπωνία και άλλες γειτονικές χώρες στη διαδικασία αυτή» ανέφερε στην ανακοίνωσή του.


σχετικα αρθρα