ΔΙΕΘΝΗ

Αποσύρεται από την ενεργό δράση σε ηλικία 106 ετών ο ποδηλάτης Ρομπέρ Μαρσάν

Δημοσίευση 9 Ιανουαρίου 2018, 23:41 / Ανανεώθηκε 9 Ιανουαρίου 2018, 23:41
Αποσύρεται από την ενεργό δράση σε ηλικία 106 ετών ο ποδηλάτης Ρομπέρ Μαρσάν
Facebook Twitter Whatsapp

Ο ποδηλάτης Ρομπέρ Μαρσάν, ο οποίος πέρυσι κατέριψε το ρεκόρ της μίας ώρας, αποσύρεται από την ενεργό δράση στα 106 του χρόνια.

Την απόφαση να αποσυρθεί από την ενεργό δράση στα 106 χρόνια του πήρε ο ποδηλάτης Ρομπέρ Μαρσάν: «Οι γιατροί του δεν θέλουν να καταβάλει έντονη προσπάθεια» επιβεβαίωσε ο γείτονας και φίλος του, Κριστιάν Μπουσάρ, που τον επισκέπτεται σχεδόν καθημερινά.

Ο Ρομπέρ Μαρσάν πέρυσι κατέριψε το ρεκόρ της μίας ώρας στις κατηγορίες των άνω των 100 και άνω των 105 ετών: όχι μόνο δεν είχε κανέναν αντίπαλο αλλά αυτές οι συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για τον ίδιο. Πριν από έναν χρόνο, τον Ιανουάριο του 2017, ο ερασιτέχνης ποδηλάτης έτρεξε 22,547 χιλιόμετρα μέσα σε μία ώρα στο εθνικό ποδηλατοδρόμιο του Σεν-Κεντίν-αν-Ιβελίν.

Τον περασμένο Αύγουστο, πάλι χωρίς αντίπαλο, κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην ποδηλασία δρόμου στην κατηγορία άνω των 105 ετών.

Ο Αλέν Γκοτρόν, ο πρόεδρος του αθλητικού ομίλου Cyclos του Μιτρί-Μορί -του οποίου ο Μαρσάν είναι το διασημότερο μέλος- εξήγησε ότι ο υπεραιωνόβιος αθλητής θα αναγκαζόταν να πιεστεί υπερβολικά για να πετύχει κάποιο νέο ρεκόρ, λέγοντας: «Μπορεί να κάνει ποδήλατο απλώς για την ευχαρίστησή του. Είναι πιο λογικό».

Οι συγγενείς του είπαν ότι ο Μαρσάν εξακολουθεί να κάνει στατικό ποδήλατο στο μικρό διαμέρισμά του, στα προάστια του Παρισιού.

Ο Μαρσάν γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1911 στην Αμιένη. Βίωσε τον Α΄ και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έζησε κάποια χρόνια στη Βενεζουέλα και τον Καναδά, εργάστηκε ως πυροσβέστης, ως καλλιεργητής ζαχαροκάλαμων και κηπευτικών, ως έμπορος κρασιών... Πέρσι, αποκάλυψε ότι το μυστικό της μακροβιότητάς του ήταν ο υγιεινός τρόπος ζωής (αθλητισμός, πολλά φρούτα και λαχανικά, όχι υπερβολικός καφές, ελάχιστο αλκοόλ και καθόλου τσιγάρο). Παραπονιόταν μόνο ότι στην ηλικία του αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας: είχε υπέρταση, ρευματισμούς και μια μικρή απώλεια ακοής.