Στρατιώτες του Ισραήλ και του Λιβάνου αντάλλαξαν πυρά στην μεθόριο των δύο χωρών σήμερα, σύμφωνα με τις δύο πλευρές, καθεμιά εκ των οποίων κατήγγειλε ότι η άλλη άνοιξε πυρ πρώτη. Ο εκπρόσωπος της προσωρινής δύναμης του ΟΗΕ στο Λίβανο (UNIFIL) Νιράτζ Σινγκ επιβεβαίωσε ότι σημειώθηκαν συγκρούσεις στην περιοχή Ουαζάνι ανάμεσα στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ και του Λιβάνου.

"Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι περίπου στις 07:00 σήμερα το πρωί υπήρξε μια σύντομη ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στο λιβανέζικο και στον ισραηλινό στρατό κατά μήκος της Κυανής Γραμμής στην περιοχή Ουαζάνι", είπε.

"Κυανόκρανοι της UNIFIL έσπευσαν αμέσως στο σημείο ώστε να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο. Τα πυρά έκτοτε σταμάτησαν και η κατάσταση στην περιοχή είναι ήρεμη", είπε ο Σινγκ, προσθέτοντας πως δεν αναφέρθηκαν απώλειες.

Μια εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού δήλωσε ότι μια περίπολος του ισραηλινού στρατού δέχθηκε πυρά από την πλευρά του Λιβάνου και τα ανταπέδωσε. Το Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε επίσημα στην UNIFIL, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Αντίθετα αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας του Λιβάνου είπε ότι ισραηλινά στρατεύματα άνοιξαν πυρ με αποτέλεσμα οι λιβανέζοι στρατιώτες να ανταποδώσουν. Άλλος λιβανέζος αξιωματούχος είπε ότι οι ισραηλινοί προέβησαν σε παραβίαση, "εισχωρώντας 30 μέτρα" πέρα από την Κυανή Γραμμή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου από την πλευρά του δήλωσε ότι η κυβέρνησή του "δεν επιδιώκει κλιμάκωση (της βίας) στα σύνορα με το Λίβανο" στην διάρκεια συνεδρίασης με την επιτροπή Άμυνας και Εξωτερικών της Κνέσετ, της ισραηλινής βουλής, σύμφωνα με έναν αξιωματούχο ο οποίος ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία του. "Αλλά εάν ανοίγουν πυρ εναντίον των στρατιωτών μας, είναι φυσικό ότι θα ανταποδίδουν", πρόσθεσε, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Η ανταλλαγή πυρών διήρκεσε αρκετά λεπτά, σύμφωνα με λιβανέζικους ραδιοφωνικούς σταθμούς. Το συμβάν οδήγησε την διοίκηση του στρατού του Λιβάνου να κηρύξει τις δυνάμεις του σε κατάσταση συναγερμού.

Τον Αύγουστο του 2010 δύο λιβανέζοι στρατιώτες, ένας λιβανέζος δημοσιογράφος και ένας ισραηλινός στρατιωτικός σκοτώθηκαν στην Αντάισεχ, λιγότερα από 10 χλμ. δυτικά της Ουαζάνι. Τα επεισόδια ένοπλης βίας είναι σπάνια μετά τον δεύτερο πόλεμο του Λιβάνου το 2006, όταν το Ισραήλ και η Χεζμπολάχ ενεπλάκησαν σε 33 ημέρες σφοδρών συγκρούσεων.

Τον Μάιο παλαιστίνιοι πρόσφυγες στο Λίβανο και υποστηρικτές τους είχαν πραγματοποιήσει πορεία προς τα σύνορα και ισραηλινοί στρατιώτες είχαν ανοίξει πυρ, σκοτώνοντας περίπου δέκα εξ αυτών.