Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε για μία ακόμα φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ όταν διερωτήθηκε γιατί οι ΗΠΑ θα έπρεπε να θέλουν να υποδέχονται μετανάστες από την Αϊτή ή κράτη της Αφρικής, που χαρακτήρισε «χώρες απόπατους».

Ο Τραμπ εκστόμισε αυτή τη φράση στον Λευκό Οίκο, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσής του από τους γερουσιαστές των δημοκρατικών Ντικ Ντέρμπιν και των ρεπουμπλικάνων Λίντσεϊ Γκρέιαμ για ένα νέο νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που φέρεται να έχει διακομματική υποστήριξη, ανέφεραν οι πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

Ήταν παρόντες και άλλοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατά τη διάρκεια της συζήτησης, σύμφωνα με τις πηγές.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», ο Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά: «Γιατί να τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες απόπατοι… Θα έπρεπε να υποδεχόμαστε περισσότερους ανθρώπους από τη Νορβηγία». Η δεύτερη πηγή ανέφερε ότι ο Τραμπ αμφισβήτησε επίσης το γιατί οι ΗΠΑ οφείλουν να υποδέχονται Αϊτινούς.

Σφοδρές αντιδράσεις

Το αμερικανικό δίκτυο CNN χαρακτήρισε τον Αμερικανό πρόεδρο «ρατσιστή», ενώ σχόλια καταδίκης της φρασεολογίας αυτής είναι πολλά.
Το εξώφυλλα των αμερικανικών εφημερίδων, όπως η εφημερίδα της Νέας Υόρκης «Daily News» εμπνεύστηκαν από το υβριστικό σχόλιο του Τραμπ γράφοντας στον τίτλο:«Σκ...ά για μυαλό «S..t  for brains».

Ακόμα και ο Μεξικανός πρόεδρος, Vicente Fox, έδωσε ανάλογη απάντηση στον Τραμπ μέσω του αγαπημένου του Twitter: «Το στόμα σας είναι ο πιο γεμάτος απόπατος του κόσμου». 

«Πώς να αντιδράσει κάποιος σε αυτό;», διερωτήθηκε η Νινάτζ Ραούλ, επικεφαλής της οργάνωσης για τις Γυναίκες Πρόσφυγες στην Αϊτή (HWHR,) σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Daily News».

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κουάμε Ραούλ, αϊτινής καταγωγής, δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί ούτε συγγνώμη από τον Τραμπ.

«Έχει αποδείξει ότι είναι ανίκανος και ανιστόρητος για τη συμβολή της χώρας (Αϊτή) και των μεταναστών στην ιστορία αυτής της χώρας. Ντρέπομαι που έχω αυτόν τον τύπο για πρόεδρο της χώρας μου».

παντώντας σε ερώτηση για το υβριστικό σχόλιο του Τραμπ, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Ρατζ Σα απάντησε: «Ορισμένοι πολιτικοί στην Ουάσιγκτον διαλέγουν να δώσουν μάχη για λογαριασμό ξένων χωρών, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ θα μάχεται πάντοτε υπέρ του αμερικανικού λαού».

Τέλος η  Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα απέρριψε σήμερα ως «ρατσιστικά» που παρακινούν στην ξενοφοβία τα σχόλια που φέρεται να έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος είπε πως οι μετανάστες από την Αφρική και την Αϊτή προέρχονται από χώρες «απόπατους».