Η βόμβα που πυροδότησε ο Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ στο κέντρο του Όσλο στις 22 Ιουλίου και προκάλεσε το θάνατο 8 ανθρώπων είναι πιθανό να ήταν πιο ισχυρή απ' ό,τι είχε εκτιμηθεί αρχικά, σύμφωνα με πυροτεχνουργούς. Αυστηρότερες ποινές για σοβαρά εγκλήματα θέλουν οι Νορβηγοί. Σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις η βόμβα περιείχε 500 κιλά εκρηκτικών, αλλά έπειτα από περαιτέρω έρευνα των ζημιών που προκάλεσε ο πυροτεχνουργός Περ Νέργκααρντ δήλωσε ότι ενδέχεται να περιείχε περίπου 1 τόνο εκρηκτικών, σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας Dagsavisen.

Μία υπόγεια διάβαση στο 17ώροφο κτίριο στο οποίο στεγάζονται τα γραφεία του πρωθυπουργού, αλλά και το υπουργείο Δικαιοσύνης, είναι πιθανό να μείωσε τον αντίκτυπο της έκρηξης της βόμβας, σύμφωνα με τον Νέργκααρντ, ο οποίος επεσήμανε ότι ο απολογισμός των οκτώ νεκρών είναι "απίθανα χαμηλός" με δεδομένη την ισχύ της βόμβας.

Ένας άλλος παράγοντας που πιστεύεται ότι συνέβαλε στη μείωση των θυμάτων ήταν ότι πολλοί κυβερνητικοί υπάλληλοι έλειπαν λόγω καλοκαιρινών διακοπών, επεσήμανε ο Νέργκααρντ.

Η εφημερίδα Dagsavisen αναφέρει στο άρθρο της ότι μόλις 190 άνθρωποι εργάζονταν στα οκτώ κυβερνητικά κτίρια και τα υπουργεία που βρίσκονταν κοντά στο παγιδευμένο αυτοκίνητο, την ώρα που συνήθως εργάζονται περίπου 1.600.

Αυστηρότερες ποινές για σοβαρά εγκλήματα θέλουν οι Νορβηγοί

Εν τω μεταξύ οι Νορβηγοί πιστεύουν ότι η χώρα τους πρέπει να υιοθετήσει πιο αυστηρές ποινές για σοβαρά εγκλήματα μετά το διπλό μακελειό της 22ας Ιουλίου που προκάλεσε το θάνατο συνολικά 77 ανθρώπων, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην οποία πήραν μέρος 1.283 άνθρωποι και η οποία διενεργήθηκε έξι ημέρες μετά τις επιθέσεις στο κέντρο του Όσλο και στο νησί Οτόγια, το 65,5% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οι ποινές που επιβάλλονται είναι "πολύ μικρές" και μόνο το 23,8% δήλωσε ότι είναι οι αρμόζουσες, σύμφωνα με την εφημερίδα Verdens Gang.

Ο Αντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ, ο 32χρονος δράστης του διπλού μακελειού, κατηγορείται για τρομοκρατία, έγκλημα το οποίο επισύρει ποινή κάθειρξης έως 21 χρόνια. Ενδέχεται επίσης να του επιβληθούν διαδοχικές πενταετείς ποινές προστατευτικής επιτήρησης, ενώ κάποιοι έχουν ζητήσει να δικαστεί για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ώστε να μπορεί να καταδικαστεί έως και 30 χρόνια κάθειρξη.

Ο υπουργός δικαιοσύνης της Νορβηγίας Κνουτ Στόρμπεργκετ δήλωσε στην εφημερίδα ότι "δεν εκπλήσσομαι" από τις εκκλήσεις για αυστηρότερους νόμους. "Πρέπει να ακούσουμε, να το συζητήσουμε, αλλά να μην καταλήξουμε σε βιαστικά συμπεράσματα (...) είναι σημαντικό οι πολιτικές να μην διαμορφώνονται σε κατάσταση πανικού".