ΔΙΕΘΝΗ

Αντίδραση από τη ΠΓΔΜ για την άρνηση Γ. Ιβάνοφ να μην υπογράψει για την αλβανική γλώσσα

Δημοσίευση 18 Ιανουαρίου 2018, 00:58 / Ανανεώθηκε 18 Ιανουαρίου 2018, 00:46
Αντίδραση από τη ΠΓΔΜ για την άρνηση Γ. Ιβάνοφ να μην υπογράψει για την αλβανική γλώσσα
Facebook Twitter Whatsapp

Ο νόμος ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Δυσαρέσκεια και παράλληλα προβληματισμό έχει προκαλέσει στη κυβέρνηση της ΠΓΔΜ η άρνηση του του προέδρου της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ, να υπογράψει το νόμο που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα η Βουλή, με τον οποίο προβλέπεται η διεύρυνση της αλβανικής γλώσσας στη χώρα.

Σημειώνεται ότι ο νόμος που προβλέπει τη διεύρυνση της χρήσης της αλβανικής γλώσσας στην ΠΓΔΜ ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη από τη Βουλή της χώρας, με τη στήριξη των βουλευτών της Σοσιαλδημοκρατικής Ένωσης του Ζόραν Ζάεφ και των αλβανικών κομμάτων της ΠΓΔΜ.

Η κυβέρνηση στην επίσημη αντίδρασή της εκφράζει ανησυχία για την άρνηση του Ιβάνοφ και τονίζει ότι ένας άλλος τρόπος για να επιτευχθεί η απόκτηση των αποφάσεων της νομοθεσίας σχετικά με τη χρήση των πολιτών είναι η σύμφωνη γνώμη 5 του Καταστατικού της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ.

Στην ανακοίνωσή της η κυβέρνηση αναφέρει ότι «το μοτίβο για την επιβολή του νόμου είναι η φροντίδα για την προστασία του πληθυσμού της Δημοκρατίας της ΠΓΔΜ. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυριαρχία είναι πολύ ισχυρή και ο καθένας σας παραδίδει και πότε να το γνωρίζουμε.

Για το σκοπό αυτό, το 20% των δημόσιων οικονομικών, σύμφωνα με το νόμο, επιτρέπει τη χρήση των φορέων των θεσμικών οργάνων και την παροχή βοήθειας στους πολίτες να επικοινωνούν με τα εθνικά όργανα της χώρας τους.

Η Δημοκρατία της ΠΓΔΜ, η Αλβανία, οι Τούρκοι, οι Σέρβοι, οι Βλάσι, οι Ρόμα, οι Βόσνιτς και άλλοι νηογνώμονες. Οι πολιτικές των πολιτών συνάδουν με τις ανάγκες των πολιτών από τις διάφορες χώρες.»

Σημειώνει δε ότι «ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του νόμου, που εγγυάται τη σωστή χρήση του πολιτισμού της χώρας και των άλλων ξένων χωρών, που χρησιμοποιούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση, είναι η Τουρκική, η Ρωμαϊκή, η Σερβική, η Βλαχική και η Βοσνιάκικη» και συμπληρώνει ότι «η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να αποκομίσουν αποτελεσματικά τα δικαιώματά τους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο  Γκιόργκι Ιβάνοφ προέρχεται από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, ενώ οι σχέσεις του με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, αυτήν του Ζόραν Ζάεφ, είναι διαταραγμένες εδώ και καιρό.