Ηχησαν οι σειρήνες και ο κόσμος στους δρόμους ακινητοποιήθηκε για ένα λεπτό σήμερα, τιμώντας την 67η επέτειο της εξέγερσης στη Βαρσοβία στον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.
Στο κέντρο της Βαρσοβίας, τα κλάξον των αυτοκινήτων επίσης ήχησαν, σε ανάμνηση της θαρραλέας εξέγερσης, που καταπνίγηκε τελικά στις αρχές του Οκτωβρίου του '44 απ τους Ναζιστές.

Οπως επισήμανε ο πολωνός πρόεδρος, Μπρόνισλαφ Κομορόφσκι, στη διάρκεια της επίσημης τελετής, "δόθηκε, τότε, μια μάχη για λογαριασμό του πολωνικού Εθνους του μέλλοντος".

Η θεία του πολωνού προέδρου, η Ελενα Βόλοβιτς, που υπήρξε βετεράνος της εν λόγω εξέγερσης συνόδεψε σήμερα τον ανηψιό της φορώντας το ασπρο-κόκκινο περιβραχιόνιο της πολωνικής Αντίστασης.

Ελλιπώς οπλισμένοι και αριθμητικά ασθενέστεροι, οι Αντιστασιακοί πολέμησαν εντούτοις με αφετηρία την πρώτη Αυγούστου του '44 για 63 μερόνυκτα...

Την 2α Οκτωβρίου που παραδόθηκαν στους Ναζιστές, είχαν χάσει έως και 200.000 ομοϊδεάτες και συμπατριώτες τους... Είχαν απομείνει στην πρωτεύουσα λιγότεροι από 20.000 Αντιστασιακοί, την ώρα που το 80% των κτιρίων της πρωτεύουσας κείτονταν στα ερείπια.

Στην πορεία της Ιστορίας, αυτή η θαραλλέα εξέγερση, που ξεκίνησε την πρώτη Αυγούστου 1944, έμεινε ως ένας πολωνικός συμβολικός αγώνας, για την Ανεξαρτησία, "ακόμα κι αν και οι εχθρικές δυνάμεις ήταν σαφώς υπέρτερες".