current views are: 9

19 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση13:37

Ο Ν. Ντιμιτρόφ «ακυρώνει» τον διαπραγματευτή του αλλά δηλώνει: «Είμαστε “Μακεδόνες”».

Ζ. Ζάεφ: Σε δημοψήφισμα η όποια λύση συμφωνηθεί 

Δημοσίευση 13:37’

Ζ. Ζάεφ: Σε δημοψήφισμα η όποια λύση συμφωνηθεί 

Το σκηνικό διχασμού που επικρατεί στην ΠΓΔΜ αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ.

Και αυτό γιατί σε τηλεοπτικές του δηλώσεις το βράδυ της Παρασκευής, «άδειασε» με τον πιο επίσημο τρόπο τις δηλώσεις του εκπροσώπου της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις υπό τον ΟΗΕ Βάσκο Ναουμόσκι, ο οποίος δήλωσε αμέσως μετά τις προτάσεις που κατέθεσε ο Μάθιου Νίμιτς ότι η λύση που προτείνει, είναι «μακριά από το να είναι αξιοπρεπής».

Έτσι, ο σκοπιανός ΥΠΕΞ εκτίμησε πως οι δηλώσεις του Ναουμόσκι έγιναν περισσότερο για «εσωτερική κατανάλωση» και τόνισε πως έτσι δημιουργείται πρόβλημα καθώς αυτές ακούστηκαν και μεταδόθηκαν στην Ελλάδα. Επί της ουσίας λοιπόν επιβεβαίωσε το κλίμα διχασμού στην ΠΓΔΜ.

Όπως έγραψε από την Πέμπτη το Newpost, ήταν εμφανές ότι ο κ. Ναουμόσκι προχώρησε σε αυτές τις δηλώσεις για να «πυροδοτήσει» το κλίμα στην ΠΓΔΜ, καθώς είναι γνωστό πως υπήρξε συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, του εθνικιστή Νικολά Γκρούεφσκι. Αξίζει να σημειωθεί πως ο κ. Ναουμόσκι έχει διατελέσει και αντιπρόεδρος ευρωπαϊκών υποθέσεων των Σκοπίων σε κυβερνήσεις του κ. Γκρούεφσκι. Ενδεχομένως λοιπόν η εν λόγω διάσταση απόψεων απλά να απηχεί κύκλους της αντιπολίτευσης στην ΠΓΔΜ, καθώς η σφοδρή αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει μεταξύ του κυβερνώντος σοσιαλιστικού κόμματος και του VMRO-DPMNE βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Πρακτικά με τις δηλώσεις του, ο σκοπιανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε την εν λόγω εκτίμηση.

Είχε προηγηθεί την Πέμπτη μέσω διαρροής το… «άδειασμα» του Ναουμόσκι από κυβερνητικές πηγές των Σκοπίων, καθώς όπως είχε αναφερθεί οι δηλώσεις του συνιστούσαν προσωπική πρωτοβουλία.

Κατά τα άλλα, ο κ. Ντιμιτρόφ, διαβεβαίωσε ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών είναι αφοσιωμένες στην εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας και πρόσθεσε ότι οι συναντήσεις και η επικοινωνία που έχει αυτός με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά είναι ανοιχτές και ειλικρινείς.

Σημείωσε ότι η χώρα του «δεν έχει την πολυτέλεια να απωλέσει και αυτή την ευκαιρία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας», καθώς, όπως υποστήριξε, η επίλυση του καυτού αυτού προβλήματος θα λειτουργήσει καταλυτικά προκειμένου η ΠΓΔΜ να βγει από την απομόνωση και να προσεγγίσει την ΕΕ όπως και να καταστεί μέλος του ΝΑΤΟ. Η προώθηση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της ΠΓΔΜ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ντιμιτρόφ, σημαίνει αυτομάτως πρόοδο και ευημερία για τη χώρα.

Σχετικά με τις θέσεις στις οποίες προσέρχονται η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ στη διαπραγματευτική διαδικασία για το θέμα του ονόματος, ο Ντιμιτρόφ ανέφερε ότι το «ενδιαφέρον της Ελλάδας εστιάζεται στο να υπάρχει όσο το δυνατό πιο σαφής διαχωρισμός μεταξύ της δικής της περιοχής της Μακεδονίας και της δικής μας», ενώ το ενδιαφέρον της ΠΓΔΜ εστιάζεται «στη διαφύλαξη της εθνικής ταυτότητας», καθώς, όπως υποστήριξε «ήμασταν και θα είμαστε “Μακεδόνες”».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ επιβεβαίωσε ότι θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός την ερχόμενη εβδομάδα – συγκεκριμένα στις 24 Ιανουαρίου, και τόνισε πως η όποια λύση προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας θα τεθεί σε δημοψήφισμα στην ΠΓΔΜ, προκειμένου οι πολίτες της χώρας να αποφανθούν επί αυτής.


σχετικα αρθρα