current views are: 7

20 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση17:33

Ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον πελατών στο ξενοδοχείο Inetcontinental στην Καμπούλ – Toυλάχιστον πέντε νεκροί

4 ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο

Δημοσίευση 17:33’

4 ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο

Τέσσερις ένοπλοι εισέβαλαν στο ξενοδοχείο Intercontinental στην Καμπούλ και άνοιξαν πυρ εναντίον πελατών σήμερα, έγινε γνωστό από μια πηγή των υπηρεσιών πληροφοριών του Αφγανιστάν που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ενώ λίγη ώρα αργότερα τις αναφορές επιβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.  Τουλάχιστον δύο από τους τέσσερις ενόπλους σκοτώθηκαν.

Σύμφωνα με έναν αρχικό απολογισμό, που ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο οι αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών οι νεκροί έχουν φτάσει τους πέντε, αλλά είναι πιθανό ο αριθμός να αυξηθεί.

Οι δράστες κρατούσαν 100 ομήρους, από αυτούς 16 ήταν ξένοι υπήκοοι, όπως αναφέρουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης στο Αφγανιστάν. 

«Οι επιχειρήσεις συνεχίζονται, ένας δεύτερος ένοπλος σκοτώθηκε. Επτά τραυματίες απομακρύνθηκαν από τον πρώτο και δεύτερο όροφο, που έχουν πλήρως εκκενωθεί. Όμως προχωράμε με αργούς ρυθμούς για να αποφύγουμε τους θανάτους αμάχων», από τους ένοικους και το προσωπικό, επισήμανε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών Νασράτ Ραχίμι.

«Οι ειδικές δυνάμεις αποβιβάστηκαν με ελικόπτερο στη στέγη του ξενοδοχείου» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση. Τα ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Εσωτερικών Νασράτ Ραχίμι επιβεβαίωσε επίσης ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί.

Η επίθεση ξεκίνησε όταν σημειώθηκε μια έκρηξη με αποτέλεσμα τη διακοπή της ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με μια πηγή από τους κόλπους των υπηρεσιών καταπολέμησης της τρομοκρατίας.

Η ομάδα των ενόπλων άρχισε να πυροβολεί στον τέταρτο όροφο του ξενοδοχείου προτού αποσυρθεί στον δεύτερο όροφο, σύμφωνα με μια άλλη πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

«Ακούω πυροβολισμούς προς τον πρώτο όροφο, όμως δεν γνωρίζω πού βρίσκονται. Έχουμε κρυφτεί στα δωμάτιά μας. Βοηθήστε προκειμένου οι δυνάμεις ασφαλείας να έρθουν γρήγορα» περιέγραψε ένας πελάτης, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένας δημοσιογράφος του αφγανικού τηλεοπτικού δικτύου Tolo News, από το σημείο, έγραψε στο Twitter ότι «δύο ώρες μετά (την έναρξη της επίθεσης) συνεχίζει να ακούει πυροβολισμούς».

Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται στην κορυφή ενός λόφου στη δυτική Καμπούλ, έχει βυθιστεί στο σκοτάδι και φλόγες ξεπηδούν από τη στέγη.

Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή και «τουλάχιστον δύο όροφοι έχουν καθαριστεί. Ένας εκ των δραστών σκοτώθηκε» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών Νατζίμπ Ντάνις.

«Τρεις πελάτες τραυματίστηκαν και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο» συμπλήρωσε χωρίς να δώσει συγκεκριμένο αριθμό θυμάτων, την ώρα που τοπικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.

Ο διευθυντής του ξενοδοχείου Άχμαντ Χάρις Νάγιαμπ, που κατάφερε να διαφύγει χωρίς να τραυματιστεί, περιέγραψε ότι οι ένοπλοι μπόρεσαν να εισέλθουν εντός του κτιρίου και ο κόσμος άρχισε να τρέχει για να σωθεί εν μέσω καταιγισμού πυρών, ωστόσο δεν έχει πληροφορίες σχετικά με πιθανά θύματα.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εσωτερικών του Αφγανιστάν Νατζίμπ Ντάνις επισήμανε ότι προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί οι ακριβείς συνθήκες της επίθεσης, η οποία διαπράχθηκε ημέρες μετά την προειδοποίηση που εξέδωσαν οι ΗΠΑ για πιθανές επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων στην πρωτεύουσα της χώρας.

Ο ίδιος είπε ότι μεταξύ των δραστών, που βρήκαν πρόσβαση στο κτίριο μέσω της κουζίνας, φαίνεται πως υπάρχουν βομβιστές αυτοκτονίας.

Σύμφωνα με έναν αυτόπτη μάρτυρα, που δεν ήθελε να κατονομαστεί, οι ένοπλοι πήραν ως ομήρους εργαζόμενους του ξενοδοχείου και ενοίκους.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης από κάποια οργάνωση.

Το ξενοδοχείο είχε δεχθεί επίθεση από μαχητές Ταλιμπάν το 2011. Είναι ένα από τα δύο πολυτελή ξενοδοχεία της Καμπούλ και επρόκειτο αύριο να φιλοξενήσει ένα συνέδριο πληροφορικής. Περισσότερα από 100 στελέχη του τομέα της πληροφορικής βρίσκονταν στο ξενοδοχείο όταν συνέβη η επίθεση, είπε ο Άχμαντ Ουαχίντ, αξιωματούχος του υπουργείου τηλεπικοινωνιών της χώρας.

Είχε προειδοποιήσει η αμερικανική πρεσβεία

Την Πέμπτη, η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούσε τους Αμερικανούς πολίτες. «Έχουμε ενημερωθεί σχετικά με πληροφορίες ότι εξτρεμιστικές ομάδες ενδέχεται να οργανώνουν επιθέσεις εναντίον ξενοδοχείων στην Καμπούλ».

Αν και φέρει το ίδιο όνομα, το ξενοδοχείο στην Καμπούλ δεν ανήκει στον όμιλο ξενοδοχείων InterContinental Hotels Group (IHG), που είχε επισημάνει σε μια ανακοίνωση το 2011 ότι «το ξενοδοχείο Inter-continental στην Καμπούλ δεν ανήκει στον όμιλο IHG από το 1980» .

Με πληροφορίες από ΑΠΕ


σχετικα αρθρα