current views are: 7

20 Ιανουαρίου 2018
Δημοσίευση20:56

Βίντεο: 30.000 Ρουμάνοι διαδήλωσαν υπό χιονόπτωση κατά της διαφθοράς

Οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο του Βουκουρεστίου και κατευθύνθηκαν στο κοινοβούλιο, φωνάζοντας «κλέφτες».

Δημοσίευση 20:56’

Οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο του Βουκουρεστίου και κατευθύνθηκαν στο κοινοβούλιο, φωνάζοντας «κλέφτες».

Περισσότεροι από 30.000 Ρουμάνοι διαδήλωσαν σήμερα στο Βουκουρέστι και σε δεκάδες μεγάλες πόλεις της χώρας για να βροντοφωνάξουν «όχι στη διαφθορά» και σε μια αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση για το δικαστικό σύστημα.

«Βρισκόμαστε εδώ για να ζητήσουμε από τους κυβερνώντες να μην αγγίξουν τη Δικαιοσύνη και να αποσύρουν το σχέδιο μεταρρύθμισης» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας επιχειρηματίες, ο Μάριους Κοντσταντίν, ηλικίας 49 ετών, που ήρθε από το Σιμπίου (κεντρικά) για να ενώσει τη φωνή του με τους υπόλοιπους διαδηλωτές, ο αριθμός των οποίων υπολογίζεται μεταξύ 30.000- 50.000, σύμφωνα με τοπικές οργανώσεις, ενώ το πλήθος συγκεντρώθηκε στην πλατεία Πανεπιστημίου, στο κέντρο του Βουκουρεστίου.

«Είναι ντροπή αυτό που γίνεται: υπό το πρόσχημα ότι θέλουν να βελτιώσουν τη νομοθεσία για το δικαστικό σύστημα, εισήγαγαν άρθρα που θα τους επιτρέψουν να γλυτώσουν από πιθανές κυρώσεις» τόνισε η Αμαλία, 77 ετών.

Το Κοινοβούλιο, όπου οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν την πλειοψηφία, ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου τρία σχέδια νόμου που προκαλούν φόβους ότι οδηγούν στον περιορισμό της ανεξαρτησίας των δικαστών και στη μείωση των δικαιωμάτων και προνομίων της εισαγγελίας αντιδιαφθοράς, που αναλαμβάνει τις διώξεις σε βάρος εκλεγέντων οι οποίοι βαρύνονται με υποψίες διαφθοράς.

Κρατώντας σημαίες της Ρουμανίας και πανό όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Όλοι για τη Δικαιοσύνη», οι διαδηλωτές διέσχισαν το κέντρο του Βουκουρεστίου και κατευθύνθηκαν στο κοινοβούλιο, φωνάζοντας «κλέφτες».


σχετικα αρθρα