ΔΙΕΘΝΗ

Ο Κ. Πουτζντεμόν «πέταξε» για Δανία και η Ισπανία επανενεργοποίησε το ένταλμα σύλληψης

Δημοσίευση 22 Ιανουαρίου 2018, 09:17 / Ανανεώθηκε 22 Ιανουαρίου 2018, 14:27
Ο Κ. Πουτζντεμόν «πέταξε» για Δανία και η Ισπανία επανενεργοποίησε το ένταλμα σύλληψης
Facebook Twitter Whatsapp

Το ταξίδι του Πουτζντεμόν γίνεται την ώρα που συζητείται το θέμα της επιλογής του προέδρου της Καταλονίας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν αναχώρησε σήμερα το πρωί αεροπορικώς από τις Βρυξέλλες για την Κοπεγχάγη παρά τον κίνδυνο που διατρέχει να συλληφθεί στην περίπτωση που εγκαταλείψει το Βέλγιο, γράφει η El Pais.

Η ισπανική εφημερίδα, η οποία δημοσιεύει φωτογραφία του Πουτζντεμόν στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, διευκρινίζει ότι το αεροπλάνο στο οποίο επιβαίνει, αναχώρησε πριν από τις 08:00 τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδος).

Η ισπανική εισαγγελία ζήτησε την επανενεργοποίηση του ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης κατά τους Κάρλες Πουτζντεμόν, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές στη Μαδρίτη. 

Ο δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου δεν είναι υποχρεωμένος να ανταποκριθεί στο αίτημα της εισαγγελίας, το οποίο διατυπώθηκε μετά την άφιξη του αυτονομιστή πρώην προέδρου της Καταλονίας στην Κοπεγχάγη.

Δημοσιογράφοι του Reuters είδαν τον Κάρλες Πουτζντεμόν να περνά από το τελωνείο του αεροδρομίου της Κοπεγχάγης, να επιβιβάζεται σε αυτοκίνητο και να αναχωρεί προς άγνωστη κατεύθυνση.

Δεν κατέστη δυνατή η επικοινωνία με τις εισαγγελικές αρχές της Δανίας ώστε να σχολιάσουν το γεγονός.

Το καταλανικό κοινοβούλιο πρότεινε τον Κ. Πουτζντεμόν για την προεδρία 

Ο πρόεδρος του καταλανικού κοινοβουλίου στη Βαρκελώνη πρότεινε προς τους βουλευτές την υποψηφιότητα του αυτονομιστή καθαιρεθέντος προέδρου Κάρλες Πουτζντεμόν για την προεδρία της αυτόνομης ισπανικής κοινότητας.

Ο Ρότζερ Τόρεντ συνόδευσε την πρότασή του αυτή με τη θέση ότι η υποψηφιότητα του Κάρλες Πουτζντεμόν είναι «απολύτως νόμιμη».

Ο Κάρλες Πουτζντεμόν εγκαταστάθηκε στις Βρυξέλλες μετά την μονομερή κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας και την αναστολή του καθεστώτος αυτονομίας από την Μαδρίτη, καθώς και την καθαίρεση του ιδίου και της κυβέρνησής του, για να αποφύγει τη δίωξη για «εξέγερση, στάση και διασπάθιση δημοσίου χρήματος» από την ισπανική δικαιοσύνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ