Ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, Ναύαρχος Μάικ Μάλεν, έκανε σήμερα έκκληση για τον τερματισμό της βίας στη Συρία, αλλά δήλωσε ότι δεν προβλέπεται άμεση ανάμειξη των ΗΠΑ πέραν της διπλωματικής πίεσης στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Ασαντ για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων. «Σε ό,τι αφορά στη Συρία καταδικάζουμε τη βία και πρέπει να τερματιστεί το συντομότερο δυνατό,» δήλωσε ο Μάλεν στους δημοσιογράφους ολοκληρώνοντας την επίσκεψή του στο Ιράκ.

«Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι εμείς οι αμερικανοί, θα εμπλακούμε άμεσα σε αυτό. Θεωρώ, από πολιτικής και διπλωματικής πλευράς, ότι θέλουμε να ασκήσουμε όση περισσότερη πίεση μπορούμε για να επιτύχουμε την αλλαγή την οποία τόσες πολλές χώρες ζητούν», τόνισε.

Η Βρετανία έχει επίσης δηλώσει ότι επιθυμεί ισχυρότερη διεθνή πίεση στη Συρία έχοντας ωστόσο αποκλείσει τη στρατιωτική επέμβαση.

Αρματα μάχης και οι δυνάμεις ασφαλείας λαμβάνουν μέρος στην επιχείρηση καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Τουλάχιστον 122 πολίτες που διαδήλωσαν σκοτώθηκαν στη Συρία από την Κυριακή, σύμφωνα με κατοίκους, αυτόπτες μάρτυρες και ακτιβιστές.

Η αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Χίλαρι Κλίντον, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με εξόριστους σύρους ακτιβιστές.

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την Κυριακή τον αποτροπιασμό του για τη χρήση βίας από τη συριακή κυβέρνηση και είπε ότι θα συνεργαστεί με τους συμμάχους του για την απομόνωση του Ασαντ. Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι ο σύρος ηγέτης έχει χάσει τη νομιμότητά του και ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων, που θα αφορούν τον πετρελαϊκό τομέα και τον τομέα του φυσικού αερίου της χώρας.

Ο Μάλεν σχολίασε και για το Ιράκ και είπε ότι (οι αμερικανοί) «έχουν πραγματικά ανάγκη να δουν το Ιράκ να αποφασίζει το συντομότερο εάν επιθυμεί ή όχι την παραμονή των αμερικανικών στρατευμάτων στο εδαφός του μετά το τέλος του έτους.»
TAGS